Присъдата на Хасан Закаев бе произнесена 15 години след терористичния акт от 2002 г., предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Закаев е признат за виновен в участие в престъпна организация, в подготовка на терористичен акт, в съучастие при залавяне и убийство на заложници, в незаконно съхранение на оръжие и в умишлено унищожаване на чуждо имущество.

Прокуратурата поиска присъда от 23 години затвор и обезщетение от 100 милиона рубли за близките на жертвите в атентата. Съдът намали искането за компенсации наполовина. Адвокатът на Закаев каза, че ще обжалва присъдата. Закаев призна отчасти вината си в съда. Той твърдеше, че не е знаел за какво ще се използва оръжието, което докарал на нападателите на театъра.

Осъденият е бил част от групата на терориста Шамил Басаев. След атентата в театъра Хасан Закаев бе издирван години наред. Той бе арестуван през 2014 г. при опит да влезе в Крим от украинската територия с фалшиви документи.

На 23 октомври вечерта през 2002 г. 40 терористи нахлуха в сградата на театър "Дубровка" в Москва и взеха намиращите се вътре 914 души за заложници. Сутринта на 26 октомври повечето от заложниците бяха освободени след специална операция. Загинаха обаче 130 души, в това число и 10 непълнолетни.

Шест души, замесени в подготовката на атентата, са осъдени досега. Четиридесетте терористи, нахлули в театъра, бяха ликвидирани при специалната операция.

За международно издирване е обявен още един съучастник в престъплението - Герихан Дудаев.

Шамил Басаев бе ликвидиран през юли 2004 година в Ингушетия.

Преди няколко години Европейският съд за правата на човека най-сетне осъди Русия да плати общо 1,3 милиона евро на подалите иск 64 оцелели заложници и близки на жертви. Съдът в Страсбург разкритикува руските власти за това, че не са установили нито обстоятелствата на смъртта на заложниците, нито виновниците за пропуските, както и за липсата на координация на спасителната операция. Руският следствен комитет обаче отказа миналата седмица да възобнови разследването.