Той е обвинен в притежание на детска порнография заради голи снимки на 11-годишната му осиновена дъщеря. Адвокатът на Дмитриев -  Виктор Ануфриев, обаче заяви, че снимките са правени два пъти годишно като доказателства за доброто физическо състояние на детето заради проблеми със социалните работници, съобщи "Новая газета".

Детето било осиновено на 3-годишна възраст, след като историкът завел дело срещу социалните служби, които не му позволявали да го вземе под опека с мотива, че бил твърде стар за баща. Оттогава той бил подложен на непрекъснати проверки, а след като възпитатели в яслата съобщили за белези по кожата на момиченцето, Дмитриев започнал да му прави снимки. В крайна сметка се оказало, че "белезите" са следи от лейкопласт.

Самото дете не се е оплаквало от отношението на Дмитриев, а една от биологичните му дъщери - Екатерина Клод, нарече обвиненията "абсурдни". Тя разказа, че заедно с децата си прекарват много време с баща й и осиновената му дъщеря и той се грижел за всички много добре.

"Това дело изобщо не би трябвало да влезе в съда, защото в него няма извършено престъпление", коментира адвокатът.

По-рано съдът обяви официални резултати от психиатричния преглед, според който историкът е психически здрав и няма сексуални отклонения.

Самият Дмитриев ще има право на последна дума на 27 март, след което се очаква решението на съда дали той ще бъде изпратен в наказателна колония, както настоява прокуратурата.

Близки и колеги на 61-годишния историк твърдят, че обвиненията на прокуратурата са несъстоятелни, а причините за обвиненията са неговите разследвания на престъпленията на Сталин, с които е станал неудобен и за руския президент Владимир Путин.

Юрий Дмитриев беше арестуван на 13 декември 2016 година, след като организацията, за която работи - "Мемориал", публикува имената на повече от 40 000 милиционери, участвали в репресиите на Сталиновия режим. Това предизвика протести на техни наследници.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви, че правителството няма нищо общо с делото.

"Кремъл не се меси в подобни случаи", коментира той пред Ройтерс.

Историкът Николай Сванидзе, който често критикува нарушаването на човешките права в Русия, обаче заяви:

"За съжаление, това не е единичен случай. Властите не гледат добре на историците. Честните историци са смятани за политически опоненти".