Това обаче ще реши Софийският апелативен съд, тъй като непосредствено след проведеното съдебното заседание, Софийската градска прокуратура подаде протест срещу определението на градските магистрати, тъй като счита, че то е неправилно и незаконосъобразно, съобщиха от държавното обвинение. 

58-годишният Васил Маникатов изтърпява поотделно две наказания за разпространения на наркотици, като за първото му е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 8 години, а второто му наказание в размер на 15 години „лишаване от свобода“ е сформирано чрез групиране на наказания по няколко отделни присъди.

Към настоящия момент Маникатов е изтърпял общо от двете наказания 16 г. и 5 месеца.

Софийска градска прокуратура не споделя становището на Софийски градски съд, че спрямо Маникатов са осъществени целите на наказанието и е постигнато превъзпитателно въздействие. Не са налице доказателства за неговото поправяне и с оглед обществената опасност като деец и тежестта на извършените от него престъпления е необходимо да изтърпи я цялост наложените му наказания.  

През 2012 г. Васил Маникатов, който излежаваше 10-годишна присъда за търговия с дрога, пак бе освободен предсрочно от затвора. Присъдата му бе съкратена с почти три години заради добро поведение и работа по строителните обекти. По принцип наказанието на затворниците се намалява, когато работят. 

Маникатов излежа част от присъдата си в затвора Бобов дол, а по-късно бе преместен в София, в затвора с лек режим Казичене. Именно, докато работел на строителен обект, той беше отвлечен от бандата на "Наглите" и държан в плен 11 дни. След плащане на откуп, за който се твърди, че е бил 300 000 лева, той беше освободен. Самият Маникатов разказа за отвличането на делото срещу "Наглите", където бе доведен от затвора.

Малко след излизането си на свобода обаче, наркобосът беше задържан отново заради европейска заповед за арест от Гърция по обвинение в трафик на дрога от 1996 г.