На 20 октомври миналата година Софийският градски съд издаде на първа инстанция една от най-тежките присъди за младия мъж, известен с прякора Чеци, за жестокото убийство на 28-годишната жена през лятото на 2011 г.

Съдебният състав с председател Снежанка Кьосева призна подсъдимия за виновен в това, че умишлено по особено жесток начин е убил Яна и произнесе присъдата, която бе поискана от прокуратурата. Обвинението поиска доживотен затвор заради жестокостта на убийството и за това, че Яна е починала по думите на прокурора "в нечовешка болка и страдание".

Николай Русинов, който е в Софийския централен затвор, в единична килия на специален режим - заключен по 22 часа и половина в денонощието, обаче обжалва решението на градските магистрати пред Софийския апелативен съд. Делото бе разгледано на 13 юли т.г.

Апелативните магистрати намалиха доживотната му присъда на 19 години затвор, тъй като Чеци е оправдан по два от елементите на обвинението. Според Софийския апелативен съд подсъдимият Николай Русинов не е убил Яна в съучастие с други неустановени лица. Освен това не е извършил престъплението с особена жестокост, а само по особено мъчителен за жертвата начин.

"
По делото липсват данни, характеризиращи подсъдимия като агресивен, безмилостен и садистичен човек. Въз основа на тези обстоятелства въззивният съд счита, че при убийството на пострадалата подсъдимият не е проявил нито изключителна безчовечност и коравосърдечност, нито садизъм, за да бъде охарактеризиран като крайно жесток спрямо жертвата си човек. Това от своя страна обуславя преценката на този съд, че убийството не е извършено с особена жестокост, поради което проверяваната присъда следва да бъде изменена и подсъдимият да бъде оправдан по обвинението за тази квалификация", пишат в мотивите си магистратите.

За това втората инстанция не намира, че извършеното от Чеци престъпление се явява изключително тежко и няма причина да се наложи най-тежкото наказание доживотен затвор.

Апелативният съд изтъква още, че СГС в доживотната присъда не е посочил доводи и аргументи за "изключителната тежест" на извършеното от Русинов убийство. Освен това втората инстанция счита, че Градския съд е надценил обществената опасност на личността на Русинов и не е извършил обоснован и задълбочен анализ, дали най-тежкото наказание е удачно.

"Наказанието се налага с цел да въздейства за поправяне и превъзпитание, а не с цел мъст. В крайна сметка това не следва да е разплата и отмъщение за стореното от от подсъдимия", пише в мотивите на Софийския апелативен съд.

САС променя и първоначалния режим, при който Чеци ще изтърпи наказанието от специален на строг.

Присъдата на апелативните магистрати обаче не е окончателна. Тя подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Софийска апелативна прокуратура съобщи, че ще протестира това решение, тъй като счита, че наказанието е явно несправедливо ниско и несъответно на степента на обществена опасност на деянието и дееца.