Това съобщава РИА Новости, цитирайки съдебни документи. Агенцията уточнява, че на 21 април, петък, предстои съдът в Сиатъл да произнесе присъдата.

"Ще работя честно"

"Аз поемам пълната отговорност за всичко. Страхувам се от наказание - се казва в 11-страничното ръкописно обръщение на обвиняемия към съда. - Аз, Роман Селезньов, искам да кажа: не съм прав и се извинявам".

"Надявам се, че един ден аз ще изляза от затвора. Аз ще работя много, за да изплатя моя дълг към жертвите и към обществото. Ще работя честно" - обещава Селезньов , който досега не беше признавал вината си. Но в писмото той не иска от съда снизходителност или намаляване на присъдата.

Прокурорите настояват хакерът да бъде осъден на 30 години затвор, става ясно от документите, с които се е запознала РИА Новости.

"Властите смятат, че присъда от 30 години е достатъчна, но и не надвишава необходимото" - се казва в документ на обвинението. Там се припомня, че за тежестта на извършените престъпления подсъдимият би заслужил дори доживотен затвор.

Ако зад решетките си помогне с примерно поведение, Селезньов, който сега е на 32 години, би могъл да излезе на свобода, след като ще надхвърлил 50.

3 милиона крадени номера на кредитни карти

През август 2016 г. съдебните заседатели признаха руснака за виновен по 38 от 40 точки в обвинителния акт, а по две го оправдаха.

Той бе обвинен за 40 престъпни деяния, с които е погазил закона по няколко линии:
  • кибермошеничество;
  • умишлено нанасяне на щети на защитен компютър;
  • притежание на над 15 забранени приспособления за достъп до защитени компютърни мрежи;
  • кражба на лични данни при отегчаващи вината обстоятелства. 
Обвинението е изчислило, че Селезньов е нанесъл щети за 170 милиона долара.

В процеса прокурорите доказаха, че при ареста му през 2014 г. в неговия компютър са били намерени 1,7 милиона крадени номера на кредитни карти, а общо той е откраднал почти 3 милиона номера.

Депутатски син

Делото на Селезньов нашумя поради обстоятелствата на задържането му.

Той беше заловен на Малдивските острови от агенти на американската Сикрет сървис - службата, която охранява президента на САЩ, но и е натоварена с борба с фалшифицирането на пари и с други престъпления против платежната система.

От островите в Индийския океан го закараха право в САЩ. Адвокатите на Селезньов нарекоха тази процедура отвличане и нарушаване на нормите на международното право.

Със същите мотиви за него се застъпиха и баща му Валерий Селезньов, депутат в Държавната Дума, и външното министерство на Русия.

* * *

Прокурорите настояват да не се вземат под внимание самопризнанията на Селезньов, тъй по време следствието и процеса той е отказвал да сътрудничи и да даде информация за своите съучастници.

"Закъснелите усилия на обвиняемия са недостатъчни, за да оправдаят каквото и да било съкращаване на срока на присъдата", е мнението на прокуратурата.