Преписката е разпределена на случаен принцип на наблюдаващ прокурор.

По случаят е образувано досъдебно производство по чл. 182 ал 1 НК срещу виновното лице за това, че е оставило лице нуждаещо се от родителски грижа без надзор и достатъчно грижа и с това е създало опасност за физическото, душевно и морално развитие на детето, съобщиха от Прокуратурата.

За такова деяние закона предвижда наказание до три години лишаване от свобода и обществено порицание.

Разследването продължава под надзора на Районна прокуратура – Павликени.

6-годишното момченце бе прието във Великотърновската болница по сигнал на приемната майка Снежана Начева от в с. Долна Липница, при която живее от година. Пред медиците тя е споделила, че забелязала, че пръстите на крачетата на момченцето са потъмнели още преди ден, след  момченцето известно време е било навън на снега.

Местят детето в "Пирогов"

Момченце ще бъде преместено за лечение в специализирана клиника в "Пирогов". Опасността от ампутация на премръзналите пръстчета на краката му все още не е отминала, каза шефът на първо хирургично отделение д-р Божидар Ангелов, цитиран от "24 часа".

То ще бъде придружавано от приемната майка, която няма обяснение как се е стигнало до тежкото състояние.

Д-р Ангелов обясни, че и десетте пръстчета на краката на момченцето са измръзнали и има риск от ампутация. В следствие на провежданото лечение обаче състоянието му се подобрява.

"Тази сутрин състоянието на пръстчетата е малко по-добро, но още е рано за прогнози", каза той.

Социалните: Ще търсим отговорност от приемния родител

От социалните служби, които се занимават със случая, казаха, че настаняването на момчето и 4-годишната му сестричка при този приемен родител е прекратено.

"Засега приемният родител не е дал обяснения по какъв начин се е стигнало до измръзването на краката на детето", каза пред NOVA Даниела Атанасова от Агенцията за социално подпомагане в Павликени.

Тя обясни, че в семейството на приемния родител са настанени две деца – братче и сестриче. Първоначално им било съобщено, че в болница са настанени две деца, но после се установило, че пострадалото дете е момченцето. Другото дете – момиченцето, е преместено при друго приемно семейство.

След като момченцето бъде изписано от болницата, то ще бъде настанено в ново приемно семейство,  каза Атанасова.

След това приемният родител ще бъде преоценен и докладът ще бъде внесен в Комисията за приемна грижа в регионалната дирекция за социално подпомагане.
Приемният родител е одобрен през 2013 г. Оттогава при тази майка са настанявани четири деца. Първоначално две братчета, после две момиченца.

„Ще се потърси отговорност от приемния родител. Ние ще изпратим доклад на прокуратурата”, коментира още Атанасова.