52-годишният Петков бе изправен пред съда за поискан през 2012 година рушвет от 200 лева, за да не състави акт.

Наказанието си експолицаят ще изтърпява при първоначален общ режим в затворническо общежитие, съобщиха днес от прокуратурата.

Освен ефективното наказание той е осъден да заплати и глоба от 5000 лева, както и направените разноски по делото.

С присъдата на Добричкия окръжен съд, потвърдена от Апелативния съд във Варна и Върховния касационен съд, Петков е лишен от право да заема държавна длъжност, включително и да работи като полицай, за срока на лишаването му от свобода. 

Историята

Случаят е от 23 ноември 2012 г. Тогава 27-годишен мъж от Добрич отишъл с колата на братовчедка си до магазина, за да купи памперси на детето си. Не носил обаче шофьорската си книжка, а автомобилът бил без  "Гражданска отговорност".

Иван Петков патрулирал със свой колега, с когото спрели колата за проверка. След като станало ясно, че липсват нужните документ и застраховка, Петков попитал:

"Какво ще правим? Да пусна ли документите на делото или ще ми даваш колата?"

Полицаят обяснил на шофьора, че за тези нарушения трябва да му съставят акт за 1000 лв., дори е възможно да има наказателно постановление, след което се "отива на пробация".

Мъжът разказал, че колата - "Сеат Ибиза", се продава, на което Петков отвърнал, че ще я купи за 500 лв., а за 300 лв. ще се "оправи с колегата си от автопатрула".

След 3 дни, в които пазарлъците продължили, а документите останали у полицая, той намалил исканата сума на 200 лева.

Междувременно обаче шофьорът разбрал, че Петков не за пръв път иска пари по същата схема и решил да сигнализира полицията. Така униформеният бил задържан с белязани пари. Предаването им станало в магазин, в който нарушителят казал на полицая:

"Бате Иване, 200 лева има, продадох коня на баща ми".

Петков обаче не докоснал парите, а казал на мъжа да сложи четирите банкноти в торбичка, която му подал. Той го направил, излязъл, но влезли полицаи и задържали своя колега.

Камери срещу подкупите

От 20 януари проверките на Пътна полиция се извършват с камери и микрофони, като първоначално бяха пуснати 20 оборудвани с такава техника автомобили на КАТ. 15 от тях работят в София, а останалите - в Пловдив, Бургас и Варна.
За да се ограничат подкупите, всяко спиране вече е записвано от три камери и два микрофона, монтирани в патрулките и на униформите на полицаите.

Столичният полицай, заснет да взема подкуп: Не си спомням