На 14 март на изхода за Асеновградско шосе пътни полицаи от Пловдив задържаха Ангел Рашков, който бил спрян за проверка за обезопасителни колани. Полицаите установили обаче, че той шофира без книжка, тъй като тя му бе отнета заради използвана фалшива диплома за основно образование за издаването й. За да не бъде санкциониран, Рашков подхвърлил банкнота от 20 лева в полицейския автомобил.

Магистратите постановиха присъда от 1 година и 4 месеца лишаване от свобода за опита за подкуп и още 1 година затвор заради нарушената гаранция по предишната му условна присъда за фалшифицирана диплома за средно образование, с която незаконно е успял да се сдобие с шофьорска книжка. От общото наказание от 2 години и 4 месеца затвор обаче се приспадат четирите месеца, които 20-годишният Ангел прекара в ареста.

Делото бе гледано по съкратената процедура без разпит на свидетели и събиране на доказателства. Прокурорът Албена Георгиева поиска за Рашков присъда от 2 години и 4000 лева глоба, като отбеляза смекчаващите вината обстоятелства – малкият размер на подкупа и младостта на обвиняемия, предаде Дарик радио.

Адвокатът на Ангел – Атанас Павлов от Пазарджик, ангажиран от близките само за това съдебно заседание, настоя клиентът му да получи пробация. Той предостави на съда удостоверение за постоянен адрес на Рашков в район „Южен“, както и положителна характеристика на младежа от домоуправителя, под която се бяха подписали близо двайсетина жители на входа.

„Много съжалявам за това, което съм извършил. Вече 4 месеца съм в затвора и имах време да обмисля постъпката си. Умолявам съда за снизхождение и да ми се даде втори шанс. Обещавам, че никога повече няма да извършвам престъпления“, бяха последните думи на Ангел Рашков пред съда.

Пловдивските съдии решиха още Рашков да заплати и 2000 лв. глоба.
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.