Бандата беше неутрализирана на 19 ноември 2016 г. при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

Тригодишната присъда е за оръжейния търговец Ивайло П., който внесъл законно от чужбина 50-те „Узи“-та и ги продал на участниците в групата, без да бъдат обезопасени (т.е. да бъдат преработени в негодни за стрелба, както изисква законът). Освен това номерата им били заличавани от „оръжейника“ на групата и по този начин били подготвени за продажба на черния пазар, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Търговецът е единственият от участниците, който бе съден по общия ред. Още преди обвинителния акт да бъде внесен в съда, на 6 юли 2017 г., един от участниците поиска споразумение със Спецпрокуратура и получи 2-годишна условна присъда, в т.ч. заради съдействие на разследването.

Две ефективни (по 1 година и 10 месеца и 1 година и 3 месеца) и три условни присъди наложи Специализираният наказателен съд на 15 август 2017 г. на петима от участниците, които след внасяне на обвинението в съда поискаха бързо съдебно производство и по-леки присъди.

Разследването срещу участниците в групата и изготвянето на обвинението срещу тях продължи по-малко от 9 месеца след задържането им на 19 ноември, подчертаха обаче от прокуратурата.

При задържането през 2016 г. в София бяха открити освен "Узи"-тата, картечен пистолет "Скорпион", 10 пистолета от различни марки и модели, оптика, 2700 евро, 19 000 лева, голямо количество боеприпаси, части за огнестрелни оръжия.

Разследването установи, че групата е била създадена само няколко месеца по-рано. Доставяните от осъдения на 3 години затвор лицензирани търговец на специални изделия оръжия били сглобявани или преработвани (като се заличавали серийните им номера) в София, в домашната работилница на един от участниците. Друг съхранявал „готовата продукция“, трети осигурявал купувачи на черния пазар. При наличие на купувач, стоката била предавана на конкретен човек от групата и доставяна на клиента.

Присъдата на Специализирания наказателен съд над оръжейния търговец може да бъде обжалвана.