Нарушенията те извършили по време на безредици през септември 2015 година, след като Унгария построи ограда с бодлива тел на границата си със Сърбия.

С днешните присъди приключва първото дело по приет няколко дни преди инцидента закон. Той предвижда между 1 и 5 години затвор за нелегално преминаване на границата с множество, участващо в безредици.

Осъдените в Сегед, главният град в окръг Чонград, са предимно сирийци, които са влезли в Унгария на 16 септември. Тогава стотици мигранти преодоляха граничните заграждения, а полицията отвърна с водно оръдие и сълзотворен газ.

Всички тези хора трябва да бъдат експулсирани от Унгария, след като излежат присъдите си, и ще получат забрана за влизане в страната за срок от няколко години.

Унгарският премиер Виктор Орбан възприе твърда линия по отношение на миграцията. Той отстоява тезата, че ЕС рискува други, обезпокоени от миграцията държави да последват Великобритания и да напуснат съюза, отбелязва Ройтерс.

Натискът по унгарските граници намаля след споразумението от март между ЕС и Турция за намаляване на миграцията в замяна на финансова помощ.

Все още обаче има постоянен поток от мигранти, които минават през Унгария, като се очаква той да достигне тази година около 20 хиляди души.