Участниците, чийто брой достигна приблизително 200 000 души, отправиха искания да бъдат освободени Жорди Санчес и Жорди Куишарт, ръководители съответно на организациите "Каталунско национално събрание" и "Омниум културал", съобщиха агенциите.
Двамата са разследвани за възможно подстрекателство към метеж.

Арести на сепаратистки лидери, Испания върви надолу >>

В понеделник съдът постанови двамата привърженици на на независимостта на Каталуния да бъдат задържани под стража.

Много от присъстващите на митинга бяха запалили свещи, за да изразят солидарността си с двамата, и скандираха лозунги "Не сте сами" и "Свобода". Други държаха транспаранти с надписи "Свобода за политическите затворници" и "Помогни ни, Европа".



В митинга се включиха и представители на каталунското регионално правителство, както и на кметството на Барселона.

Преди това регионалният премиер Карлес Пучдемон и кметът Ада Колау застанаха заедно с голямо множество хора пред сградата на кметството, като участниците държаха голям транспарант, на който пишеше "В защита на правата и свободите ни".
Аналогични демонстрации се проведоха и в други градове.

Вижте снимки >>

На 20 и 21 септември испанската полиция проведе обиски на редица адреси в автономния регион във връзка с организирането на референдума за независимост на областта. Бяха задържани над десет души. Тогава заради тези събития в Барселона имаше масови протести, като Санчес и Куишарт призоваваха хората да излязат на улицата и да не си тръгват оттам.

Какво предстои?

Говорителят на регионалното правителство в Барселона Жорди Турул загатна  вчера, че то не се отказва от намеренията си за отделяне на областта от Испания и че в четвъртък на Мадрид ще бъде даден същия отговор като вчерашния.

В понеделник Пучдемон не уточни позицията си относно неофициалната декларация за независимост от 10 октомври и отново настоя да преговори с централното правителство в Мадрид.

Веднага след това премиерът на Испания Мариано Рахой се закани, че при отговор, различен от категоричното "да" и "не", ще последва задействане на чл. 155 от конституцията - суспендиране на автономията на Каталуния. Срокът за такъв отговор изтича именно в четвъртък.