Това потвърди пред Дир.бг адвокатката му Ташкена Колчева. 

59-годишният Евстатиев изтърпява наказанието си в общежитие към затвора в Пазарджик. Той бе признат за виновен от две съдебни инстанции за това, че на 15 януари 2016 г. е изнасилил 16-годишната Ирена Белухова от Стрелча, като я е привел в безпомощно състояние. Второто обвинение е за това, че е опил с алкохолна напитка момичето, което не е навършило 18-годишна възраст.

На 2 май м.г. Пловдивският районен съд призна Евстатиев за виновен и го осъди на 6 години затвор и 10 000 лева обезщетение на семейството на момичето. 

Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча обаче обжалва и в края на декември м.г. Окръжният съд в Пазарджик намали присъдата му от 6 на 4 години затвор.

Тъй като окръжните магистрати се произнесоха с решение по делото и нямаше произнесена нова присъда, по закон Иван Евстатиев няма право да обжалва пред Върховния касационен съд. 

Той обаче бил категоричен, че след като изтърпи наказанието си, ще заведе дело срещу България в Страсбург. До последно Евстатиев не се призна за виновен, като и твърдеше, че сексуалният акт с 16-годишната Ирена е бил доброволен.