"(Глобалното) затопляне започна през 30-те години на XX век. По онова време все още е нямало антропогенни фактори като емисиите (на парникови газове), но затоплянето вече е започнало", каза Путин на форум в северния руски град Архангелск. Там той отиде в рамките на своята обиколка в Арктика.

Руският президент допусна, че глобалното затопляне може да е свързано с цикли на Земята, и че не може да бъде предотвратено. "Въпросът е да се приспособим", добави той.

Същевременно Путин потвърди, че Русия ще изпълни своите ангажименти по Парижкото споразумение за климата: "Ще направим това така както спазихме и Протокола от Киото".

Разбирането, че т.нар. парников ефект е следствие от човешка дейност е в основата на всички международни усилия да бъдат овладени катастрофалните промени в климата.

Подкопават Парижкото споразумение?

Икономически мощните противници на тези мерки упорито поставят под въпрос влиянието на човешката дейност за глобалното затопляне. Такъв беше подходът на администрацията на САЩ при президента Джордж Буш - младши.

Доналд Тръмп, също републиканец, подписа във вторник указ, който отменя много от мерките за борба с глобалното затопляне, въведени от Барак Обама, отбелязва Франс прес.

Тръмп освен това обеща да съживи въгледобивната промишленост в Съединените щати и е критикувал Парижкото споразумение за климата.

Президентът на САЩ ще реши преди срещата на върха на Г-7 в края на май в Италия дали да изтегли страната си от международния договор за борба с глобалното затопляне, уточни вчера говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

Съединените щати са на второ място в света по емисии на парникови газове.

Вчера Китай, страната замърсител номер едно, потвърди своя ангажимент към Парижкото споразумение за климата, отбелязва Ройтерс.

Темата вероятно ще бъде обсъдена от американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин на срещата им във Флорида следващата седмица.