Флашмобовете в цяла Европа и в България включваха елементарни стъпки на една и съща музика. Всеки можеше да се включи, и без да се е подготвял предварително.

Идеята на флашмобовете* бе да представят по интересен начин идеята, че всяко движение е полезно, че можем да направим нещо за себе си и за обездвиженото си тяло.

И най-малкото усилие като лек танц, изкачване на стълби или просто ходене пеша, водят до чудеса, свързани със здравето, психическата кондиция и красотата.

България е на 6-то място в ЕС по затлъстяване при децата на възраст от 11 до 17 години и на първо място в категорията най-обездвижена нация със 78% неактивни българи, сочи статистиката на Евробарометър 2014.

В Белград затвориха моста Branko's Bridge. В Будапеща танцуваха в историческия център на града, в Чехия 300 участници танцуваха на лодка, в Италия участваха над 20 града.

Флашмобовете предхождат и промотират седмицата на движението MOVE Week - от 29 септември до 5 октомври. До този момент в българската MOVE Week са заявили участие 34 града, с над 250 регистрирани събития, а в 14 общини са планирани мероприятия. Седмицата е подкрепена от Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Асоциацията на Общините в България, Национален младежки форум, Национално представителство на студентските съвети в България, Национална спортна академия.


*Флашмоб (на английски: flash mob или flashmob - в буквален превод „моментна тълпа“ или „внезапна тълпа“) е предварително запланувана и организирана масова акция, в която голяма група хора се появява внезапно на обществено място и в продължение на броени минути изпълнява някакво действие, след което се разотива също така внезапно, все едно нищо не се е случило.