"Вече има деца с диабет тип 2, характерен за възрастните", посочи д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница по повод кампания, посветена на диабета, цитирана от БНР.

Специалистите съветват родителите да дават на децата си печено вместо пържено, хот дог вместо хамбургер и ябълка пред банан и грозде.

Кампанията тази година е "Балансирано хранене и физическа активност", като д-р Темелкова подчерта, че наднорменото тегло сред децата у нас е сериозен проблем. Проучвания сочат, че нивото на затлъстяване при децата в световен мащаб през последните 30 години е нараснало с три пъти.

" У нас около 20% от децата са със затлъстяване. Вероятността при такива деца да се развие втори тип в една много ранна възраст става все по-голяма. Неглижирането на наличието на родственици с диабет е един изключително съществен проблем, който води до късната диагностика при много от пациентите", обясни ендокриноложката.

Светла Алексиева от Асоциация "Диабет" допълни, че диабетът вече е една пандемия, като трябва да има балансираното хранене и физическата активност в различните им форми.

Преди месеци председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. Светослав Ханджиев пък предупреди, че децата, които не спят достатъчно, са предразположени към наднормено тегло.

Освен това до 5-годишна възраст родителите трябва да ограничават захарните и тестени изделия, с които хранят малчуганите.