Десетки хора пострадаха при градушката в София, изпочупени са стъклата на много автомобили и сгради. Сериозни щети нанесе градушка и в Монтанско, където са унищожени 50 000 дка земеделски площи, съобщи БНР.

Константин Велев от Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи съобщи за БНР, че ще се работи и с удължено работно време.

"Разбира се, че има достатъчно пари. Затова съществуват застрахователите – да трупат резерви и в такива тежки моменти да възстановят щетите на своите клиенти", обясни пред Нова телевизия Пламен Ялъмов, председател на УС на застрахователно дружество.

Вижте снимки >>>


Облекчения от застрахователите

Всички застрахователи разполагат с необходимия финансов ресурс да изплатят щетите, потвърди в Министерския съвет Ралица Агайн, зам.-председател на Комисията за финансов надзор.

Тя допълни, че някои от застрахователите са улеснили своите клиенти, като са предоставили възможност пострадалите в следствие на бурята от вчера да изпращат сами снимки на нанесените щети.

Всички застрахователи са удължили сроковете за предявяване на претенции, най-краткият срок от застрахователи е 10 календарни дни, като повечето застрахователи са посочили по-дълъг срок от порядъка на 30 дни, каза още Агайн.

Тя заяви още, че застрахователите няма да изискват от клиентите си бележки от метеорологичните агенции.
Ще се иска документ за собственост на автомобила, а при заявяване на щета по жилищна сграда - документите, изброени в общите условия на застраховката.

За да се избегнат струпванията на хора, застрахователни компании дават възможност на собствениците на коли, засегнати от градушката, да внасят молби за обезщетение и в офиси в други градове на България, освен в София.

По обяснението на представител на застрахователна компания това може да стане, "ако не са засегнати части от автомобилите, които са свързани с неговата възможност да бъде експлоатиран, стъкла, огледала, фарове, а е свързано с вреди и щети по самите корпуси и детайли..."

Опашки пред застрахователи, сервизи, стъклари

Пред застрахователните пунктове за огледи се извиха големи опашки, някои от хората обясниха за Нова телевизия, че чакат от полунощ.

Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди междувременно на СДВР да предприеме мерки за осигуряване на обществения ред и регулиране на движението в районите, в които се правят огледи на автомобили от застрахователни компании.
Целта е да не се допусне напрежение и да се осигури движението на градския транспорт.

Заради наплива от клиенти, стъкларските работилници създадоха специална организация за приемане на поръчките, съобщи bTV.
Един квадратен метър стъкло е 10 лева, а за труд и материали - още толкова. Хората обаче се опасяват от спекулативни двойни цени.

Огромни опашки се извиха и за смяна на стъкла пред автосервизите, където се правят списъци за приемане.

Проверки на данъчните

Данъчните започват масови проверки в обектите за продажба на автомобилни стъкла в столицата.

От Националната агенция за приходите съобщиха, че са получили множество сигнали за неиздаване на касови бележки след ремонтите на автомобилите, пострадали от градушката вчера.

От НАП съветват клиентите на автосервизни, бояджийски и услуги за монтаж на автостъкла да изискват и съхраняват касовите си бележки, защото те имат важна функция за гаранцията и евентуалното предявяване на рекламации.

При селекцията на фирми за проверка служителите на агенцията използват компютърната система за дистанционна връзка на касовите апарати с данъчните. Софтуерът автоматично избира онези обекти, в които отчитаният оборот значително се различава от този, който компании в същия бранш и на същата територия отчитат.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За предупреждението за градушка

АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при природни бедствия?