Груповата рискова застраховка „Живот“ се сключва срещу събития, свързани с живота, здравето или телесната цялост на 240 народни представители от 44-то Народно събрание на Република България, пише на сайта на парламента.

Застрахователната сума за всеки застрахован, определена от Народното събрание, е в размер на 15 000 лева. Тази сума се отнася до случаи на битови инциденти или  при общо заболяване.

30 000 лв. ще е застраховката за настъпването на инфаркт, инсулт или при злоумишлени действия от трети лица, настъпили при изпълнение на служебните задължения на депутатите.

Отбелязани са няколко примера - катастрофа, трайна загуба на работоспособност вследствие на битова злополука и др. Ще се покриват и транспортните разходи при лечение или погребение.

Срокът за застрахователното покритие е една година, считано от 00 часа на датата на влизане в сила на договора за възлагането на услугата. Застраховката е валидна на територията на България и в чужбина.

Застрахователят е задължен да изплати обезщетението в 15-дневен срок, но само срещу предоставянето на всички документи, доказващи претенцията по основание и размер. При предсрочно прекратяване на мандата на народен представител застрахователното покритие също се прекратява.