Да, застраховката живот е необходима, защото на първо място и независимо дали искаме да го признаем или не, всеки от нас може да пострада от злополука или заболяване. Опитите да си внушим, че макар и заобиколени от такива събития, те никога няма да се случат на нас,  не почиват на особено здрава логика.

В същото време цената на защитата по обективни причини е съвсем малка, в сравнение с голямата полза от нея, ако нещо се случи.

Нуждата от животозастраховане не се определя от приходите и разходите на едно семейство, те  дефинират стандарта му на живот и могат единствено да определят размера на  застрахователните покрития, а не самата нужда. Застрахователните защити могат да бъдат определени на подходящи нива, така че да отговорят на индивидуалните ни нужди и в същото време да бъдат финансово достъпни.

Когато говорим за семейство с ограничени доходи, без възможност за значими спестявания, обикновено говорим за семейство чийто стандарт на живот би бил сериозно влошен от дори сравнително лек инцидент или заболяване. Много хора, които не притежават застраховка живот разчитат на спестяванията си, за да покрият медицински разноски, когато такива се наложат. Следователно, при липсата на спестявания нуждата от застраховка живот става дори още по-голяма.
В случай на нужда от болнично лечение, дори само за няколко дни, това автоматично означава, че дохода ще намалее за известно време, а в същото време ще се генерират допълнителни разходи, които немогат да бъдат посрещнати без сериозен негативен ефект върху стандарта на живот. Има и много случаи, в които тегленето на заем, който ще бъде връщан дълго след това, се оказва единствената възможност. Защитата срещу някои от най-честите инциденти и рискове, на които сме изложени е нещо, което не може да бъде игнорирано и категорично не бива да бъде отлагано.

В допълнение, колкото по-високи стават нашите доходи, толкова повече се повишава и стандарта ни на живот, което означава, че дори да разполагаме със спестявания, те може да се окажат недостатъчни, за поддържането на същия стандарт на живот в случай финансови загуби породени от злополука или заболяване.

Всички знаем поговорката „ Бели пари за черни дни“. Животозастраховането обаче може да ни гарантира, че ще похарчим нашите „Бели пари“  за „бели дни“, за осъществяване на мечтите си, за постигане на целите си, за да подсигурим  финансово децата си. И всичко това става възможно, защото можем да разчитаме на застрахователно обезщетение за лошите моменти, оставяйки спестяванията си непокътнати.

Последно, но не и по важност, нуждата от стартирането на животозастрахователна програма, възможно най-скоро, се определя не само от реалния и постоянен риск от инциденти и заболявания, но и от факта, че със сигурност ще остареем и колкото по-скоро започнем да правим спестявания в подкрепа на тези времена, толкова по-голям шанс имаме да акумулираме сума, която да ни даде възможност за достоен и финансово независим живот в късните ни години.

За да разберем конкретните животозастрахователни услуги, от които реално се нуждаем и следва да получим, е необходима консултация с професионален животозастрахователен консултант. Това е единственият начин да разберем какво можем да си позволим, взимайки в  предвид всичките си нужди, приоритети, стандарт на живот и финансови възможности.

В крайна сметка, ако се съгласим със споменатите факти, отлагането не е ли нищо повече от бягство от отговорност към нас самите и нашите семейства?

Mетлайф България



Очаквайте темата в понеделник: „ Застраховка „Злополука” – пари на вятъра или спокойно бъдеще? “

Своеобразен онлайн консултант на Дир.бг с експертната подкрепа на УниКредит Булбанк и Метлайф България.