Нова телевизия излъчи репортаж по случая. Възрастна жена призна, че сама коли четириногите, след като уличните кучета родят. После собственоръчно ги готви. Не ми е жал, каза баба Николина Хаджиева.
Неин съселянин - Светлин Величков също не скри, че яде кучешко месо. Той дори показа рана на пръста си - последното животинче, което заклал, го ухапало.
След сигнал от Ветеринарно-медицинската служба в Смолян са съставили актове за административно нарушение, като им е наложена глоба от по 500 лева. Когато дошли, проверяващите не открили кучешко месо, но самопризнанията на двамата били достатъчни.
Убийствата на кучета в селото провокирали гнева на местен защитник на животните. От страх да не стане обект на отмъщение от страна на съселяните си той не пожелал да застане пред камерата.
У нас малтретирането, убийството на кучета, както и производството на храна от кучета, е незаконно (Виж линка със закона). Санкциите са от 500 до 2000 лева.
Преди две години, след скандал, кметът на Царево Петко Арнаудов забрани провеждането на традиционния езически обичай тричене на кучета. Той беше част от древните кукерови дни в странджанското село Бродилово. По време на празника мъжете в селото омотаваха кучетата с въжета, връзваха ги за два кола над река и ги мятаха над водата, докато се саморазвържат и паднат или избягат. Древните хора са вярвали, че така животното се предпазва от бяс. Обичаят предизвика скандал в Германия, Австрия и Швеция миналата година, след като чужди информационни агенции пуснаха репортажи за него.