Заседанието на щаба, ръководен от министъра на вътрешните работи Валентин Радев, се проведе в Министерството на вътрешните работи, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Изготвен е анализ и оценка на рисковете, включително - оценка на заплахата от терористичен акт по доклад на службите.

При терористичен акт в Манчестър тази нощ загинаха 22 души, над 50 са ранените.

Оценката е, че към момента няма непосредствена заплаха за страната ни. Потвърдено е нивото на заплаха по чл.19 от Закона за противодействие на тероризма – трето ниво /ниско/.

Потвърдено е нивото на готовност по чл.20 от Закона за противодействие на тероризма – „зелена степен“ – постоянна готовност, и „жълта степен“ – за службите, както и по отношение на транспортната инфраструктура.

Предприети са мерки за осигуряване на засилено полицейско присъствие на местата с висока посещаемост от граждани. Информация за решенията на щаба ще бъде изпратена официално на президента на България, на министър-председателя и на председателя на Народното събрание.

Полицията е предприела всички мерки по отношение на сигурността за празненствата по случай 24 май. Това увери и главният секретар на МВР Младен Маринов.
Както и досега, така и занапред остава засилената охрана на масови мероприятия, уточни той. При масови прояви се вземат най-високи мерки за сигурност, каза той.
Маринов припомни, че към момента няма пряка заплаха за страната ни, но службите остават в степен на готовност "жълто".

"Непосредствена заплаха за страната ни няма. Нещата са спокойни. Службите анализират ситуацията и се обсъждат мерките за сигурност. Това се прави превантивно. Обменя се и информация и с партньорските служби“, съобщи по -рано през деня и министърът на отбраната Красимир Каракачанов по Би Ти Ви.

"България е предпазена от няколко неща - оградата по границата не е била приумица, тя възпрепятства безконтролното преминаване на големи групи хора. В България мерките за контрол са много по-строги“, увери Каракачанов.

„Проблемът с тероризма е, че когато имаш толкова много хора на твоя територия, които живеят второ и трето поколение в гетата и се радикализират, рано или късно се стига до това. Докато не се установи траен мир и сигурност в Близкия Изток това няма да спре. България трябва да продължи политиката да не допуска големи групи хора на своя територия“, категоричен бе министърът на отбраната.