Според предстоятеля на храм-паметника архимадрит Дионисий отричането на зарята навръх Великден е „скверно и кощунство".

Повод за думите му са негативни реакции, които се появиха след участието на гвардейския духов оркестър в ритуала по пренасяне на Благодатния огън до храма навръх Великден. Появиха се мнения, че военният Ботев марш и зарята над катедралния храм са прекъснали и смутили за малко пасхалната литургия.

Архимандритът обясни пред БНТ, че преди повече от месец изпратил писмо до министъра на отбраната с предложение да бъде възстановена практиката Христовото Възкресение да се възвестява със заря и гвардейска почести.

Сметката за фойерверките - 2000 лева, платил негов познат, който имал отношение към патриаршеския храм.

"Какво друго извършва църквата в лицето конкретно на този храм - този, който трябва да знае - знае", коментира още Дионисий.

А участието на Националната гвардейска част в празничното Богослужение навръх Великден той обясни така:

"
Всеки вярващ човек знае, че при всяко едно богослужение църквата отправя молитви за Христолюбивото воинство. Ако войската се ползва от атрибутите на Българската православна църква, то как войската би могла да почете духовенството".

По думите на Дионисий почествата били съгласувани с председателя на Светия Синод, а патриархът е определил кога да бъде зарята. Самите фойерверки били изстреляни именно от двора на сградата на Светия синод.

"Тъй като се говори, че много хора са шокирани, аз бях на площада и знам каква беше реакцията, когато Възкресението, което може да бъде символно обозначено най-добре чрез светлина, даде много положителен ефект", коментира още архимандритът пред Нова телевизия.

На въпрос уместно ли е да има заря точно навръх Великден той заяви:

"А може да има заря за рожден ден на всяка една мутра, може да ходят по площадите кресливи политици, но да се даде гласност, шум и светлина за най-големия християнски празник това не би? За друго може и да няма реакция, но когато българската църква прави нещо и то пред съборния си катедрален храм, тогава е лошо".

Архимандритът попита и защо българската църква да не озарява никого.

Той призова не само да се зарадваме на светлинното шоу, но и да приемем светлината в душите си.

"Отхвърляйки светлината, ние отхвърляме празника, скверно и кощунствено е", допълни Дионисий.

От канцеларията на Светия синод заявиха пред БНТ, че са научили за салютите в небето от съгласувателно писмо, изпратено им от общината. В него се посочвало, че молбата на храм "Св. Александър Невски" за заря в небето може да бъде осъществена. В протокола на последното заседание на синода от 21 и 22 април тази година, липсва точка за обсъждане на илюминации в небето. Архимандрит Дионисий е имал време да внесе искане за разглеждане на подобна идея. Но е пропуснал да го направи.

Казусът за Ботев марш по време на църковната служба на Великден вероятно ще бъде обсъден на следващото събрание на Светия синод на 17 май.