Това съобщи зам.-министърът на икономиката Любен Петров след извънредното заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество "Отбранителна промишленост", предаде БТА.

Той обаче уточни, че не може да се каже точният срок, тъй като никой в България до сега не е разчиствал такива отломки с невзривени елементи.

Петров обясни, че към момента по разпореждане на прокуратурата на площадката трябва да влязат представители на РПУ Карлово, които да локализират двата епицентъра, където бяха взривовете.

После там ще влезе специализираната техника на Министерството на отбраната, с помощта на която да се разчистят отломките и окончателно да се обезопасят двата епицентъра.
Освен това на площадката ще влязат специализирани групи от ВМЗ, които ще направят оценка на риска, на инженерните поражения и да започнат процедура за възстановяването на работата на площадката.

На заседанието е решено дружеството да сезира инспекцията по труда, като целта е този процес пряко да бъде контролиран от нея.

Зам.-министърът увери, че до 28 май всички работници ще получат възнагражденията си.
Договорите на ВМЗ са предоговорени и дружеството няма да търпи санкции.

"Производството е спряно вече два месеца, като преките загуби за дружеството възлизат на 3 млн. лева", обясни изпълнителният директор на дружеството Иван Стоенчев.

"Предприятието е застраховано и така се очаква щетите на дружеството максимално да бъдат покрити", уточни зам.-министърът.

От КТ "Подкрепа" в дружеството обясниха, че искането за оставка на икономическия министър вече не е било на дневен ред и мотивираха досегашните си претенции с недобрата комуникация.
В края на миналия месец работници от ВМЗ-Сопот блокираха Подбалканския път заради забавеното разследване на взривовете в Иганово.

"Искам да благодаря на Бойко Борисов и на главния прокурор Сотир Цацаров, които адекватно взеха мерки", каза Димитър Атанасов от синдикалната секция на КТ "Подкрепа" във ВМЗ.

АНКЕТА: Защо живеем от взрив до взрив?