Повишения са изплатени в близо 2500 училища и центрове за подкрепа на личностното развитие, както и в 1500 детски градини. Една трета от учителите са получили увеличение до минимално договорените в Колективния трудов договор заплати за педагогически специалисти.

Повишение над минималните заплати са взели 63%, или 41 000 учители.

Минималната заплата, договорена с анекс към Колективния трудов договор от 2016-та година, е 660 лева. За директори на училища, детски градини и обслужващи звена договорената минимална сума е 825 лева.

Едва 23 училища не са вдигнали възнагражденията. Това е малко под 1% от всички учелни заведения. 355 учители са останали със старите си заплати.

В някои училища администрацията е получила по-голямо повишение, отколкото учителите, е станало ясно на заседанието на Отрасловия съвет в просветното министерство, съобщи БНР.

Заместник-министър Мария Гайдарова е обещала проверки по всички сигнали, които постъпват в министерството. Ще бъдат проверени и училищата, в които възнагражденията не са увеличени.

Увеличението на учителските заплати трябваше да влезе в сила от 1 януари тази година, но бе забавено заради нормативни актове, които трябваше да се изготвят от образователното министерство.

Учителите получиха парите си със задна дата накуп. Най вероятно те ще получат увеличение на зплати и през следващата година.