То ще важи за всички магистрати и съдебни служители, независимо от нивото, на което работят.

Средствата за актуализацията на възнагражденията ще дойдат от реализирани икономии в размер на 6.5 млн. лева, както и допълнителни 1.966 млн. лева от преходния остатък, съобщи "Правен свят".

Решението беше взето днес от Пленума на ВСС след час бурни спорове дали не трябва да се дадат по 127 лева на човек, а само заплатите на младшите и районните магистрати да бъдат увеличени със 7 на сто.

Само четирима от съдебните кадровици - Румен Боев, Румен Георгиев, Розалин Трендафилов и Димитър Узунов, обаче подкрепиха твърдата сума.

Боев заяви, че това би било стъпка към преодоляване на дисбаланса в заплатите и увеличаването на ножицата между районните и върховните магистрати. Той даде и пример - върховен съдия и прокурор с 40% клас ще получава 5135 лева, а районен отново с 40% - 2771 лева. Разликата е 2364 лева, изчисли Боев.

Юлия Ковачева обаче му опонира, че са малка част от съдиите и прокурорите с 40% клас.

Боев отвърна, че членове на съвета работят по европроект, изследвали са положението в други европейски страни и там нямало по-голяма разлика от 30 на сто.

Елка Атанасова обаче бе категорична, че заплатата не е единственият стимул за израстване в кариерата.

"Колегите от районните нива не постановяват окончателни актове. По-висока степен на професионална, житейска и морална отговорност носят колегите от окръжно, апелативно и върховно ниво, които постановяват окончателни актове", мотивира се тя.

За последно парите на магистрати и съдебни служители бяха увеличени точно преди година, когато получиха 5% отгоре.

Увеличението на заплатите не засяга самите членове на Висшия съдебен съвет, някои от които след броени дни се връщат на магистратските си позиции, защото още миналата година парите им бяха изравнени с тези на тримата големи в съдебната власт, а те пък са обвързани със заплатите на президента и премиера и се увеличават автоматично, припомня БНР. 
.