В комисията от партията ще предложат да има един техен представител.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемането на имунитета на народния представител от партия “ВОЛЯ“ Веселин Марешки във връзка с наказателно производство, образувано по внесен в съда обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна. Бизнесменът е подсъдим по две обвинения. Първото е за изнудване на наемател на пицария във Варна, при което според прокуратурата е действал заедно с Красимира Колева. А второто е за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов.

Марешки заяви, че ще иска всички документи, СРС-та по делото да бъдат публично достояние. Според него случаят е нелеп и свидетелски показания няма.

„От 2014 година, в опит да ми бъде заграбен бизнеса, ме въртят в измислено дело за изнудване за около 5 хиляди лева“ обясни той.

„Надали сред вас има такива, които си мислят, че мога да изнудвам някой за 5 хиляди лева“, коментира Марешки.

„Някой си прави постановка, завежда се дело, вкарва се в съда и никой не знае каква е истината“, заяви лидерът на "Воля".

Той подчерта, че свидетели по делото няма, а човекът, който твърди, че е изнудван, казва, че разговорът е бил на 4 очи. Марешки заяви, че сам ще търси отговорност в съда, че е набеден.

На въпрос дали ще се откаже от имунитета си Веселин Марешки посочи: „Ако комисията реши, че съм виновен - сам ще се откажа“.

Дир.бг припомня, че по-рано Депутатите Делян Добрев и Светла Бъчварова - Пиралкова, чийто имунитет също бе поискан, заявиха, че не се притесняват от съдебните дела заведени срещу тях. 

В пленарна зала Марешки поиска намаляване на депутатските заплати наполовина преди те да бъдат замразени. Това той направи, опонирайки на предложението на БСП за замразяване на възнагражденията на народните представители.

Когато депутатите заработят в полза на хората, тогава нека и заплатите им да бъдат увеличавани, заяви Марешки.

В крайна сметка народните представители отхвърлиха предложението на БСП през целия мандат на 44-то НС основната депутатска заплата да остане на нивото от декември 2016 г.