Това заяви в парламента омбудсманът Мая Манолова след гласуването на промени в Кодекса на труда. Според нея, това се отнася до работничките от Дупница, шивачките от Ветрен, служителите на Русенската корабостроителница и във фалиралата търговска верига "Пикадили".

Срокът за получаване на неизплатени заплати ще е до една година, а процесът стартира още от 1 януари. Манолова обеща "нито лев" да не бъде отклонен и хората да си получат пълната дължима сума.

Тя уточни, че към днешна дата във фонда за гарантиране на вземанията има над 257 млн. лв. солидарни вноски, като парадоксът е, че в същото време от него средногодишно се изплащат под един милион лева.

По последни данни на ГИТ неплатените възнаграждения са до 30 млн. лв., като част вероятно са забавени, така че сумата, която ще трябва да плати фондът - между 10-20 млн. лв., няма да разклати стабилността му, допълни общественият защитник.

Манолова изказа благодарност на всички депутати, ангажирани с подготовката на промените в Кодекса на труда и преминали през дълги заседания и обсъждания на проблема.

Със законодателни промени "нагърбихме" ГИТ със задачата да може да предявява пред съда искова молба за откриване на производство по несъстоятелност от името на най-малко една трета от работниците в дадена фирма, където два месеца не са изплатени възнаграждения. Това изтъкна зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова (ГЕРБ).