Той представлява съотношение между брутните заплати на държавния политически елит и средната брутна заплата в страната.

В класацията вестникът е включил редица европейски държави, като сравнява брутните стойности, тъй като в отделните държави данъчното облагане е различно, предаде БТА.

Утрояването на заплатите на висшите държавни служители в Румъния, влязло в сила от 1 август т.г., изведе страната на челно място с най-голяма разлика между заплатите на обикновените хора и хората от първи ранг, пише "Адевърул".

Близо 9 средни заплати ще влизат месечно в сметките на президента Клаус Йоханис и премиера Виктор Понта след промените. Така Румъния заема първо място в класацията с разлика между заплащането на държавния политически елит и обикновения човек от 8,7 пъти - 563 евро средна брутна заплата в страната спрямо 4895 евро за висшите държавни чиновници.

България, която е сравнима с Румъния по равнище на бедност, също има достатъчно висок "индекс на безчувственост" и се нарежда на второ място. Българският президент печели 2950 евро месечно, премиерът - 2280 евро, което представлява съответно 6,5 пъти и около 5 пъти средна месечна заплата от 450 евро, пише "Адевърул".

"Подиумът" завършва с Унгария, където премиерът Виктор Орбан печели 4910 евро - еквивалент на 6,2 средни месечни заплати.

Гърция, която е на прага на финансов колапс, също не стои зле в класацията: премиерът Алексис Ципрас има месечен приход от 7123 евро, тоест 5,6 пъти средната месечна заплата.

Развитите държави, като Германия, Франция или Великобритания не успяват да постигнат "достиженията" на Румъния, отбелязва "Адевърул".

Във Франция президентът и премиерът са с намалени заплати от 2012 г. с 30 процента. Сега те печелят по 14 836 евро месечно, което е 5,9 средни месечни заплати.

В Германия канцлерът Ангела Меркел печели 18 000 евро месечно, което е 5,1 пъти средната заплата от 3527 евро.

Във Великобритания премиерът Дейвид Камерън инкасира месечно 16 870 евро, което е 5,6 средни заплати от 2969 евро.

В дъното на своеобразната класация се намират Испания и Норвегия, където това съотношение е най-ниско - премиерите на тези държави печелят еквивалента на близо три средни месечни заплати, посочва румънското издание.

Румънският вицепремиер Габриел Опря заяви, че хората, които вземат решения в правителството, трябва да бъдат заплатени на равнище ЕС, с което страната трябва да се сравнява, за да има компетентни и некорумпирани хора. Неговият аргумент бе поет и от останалите висши чиновници, но той не е единственият, който трябва да се има предвид, коментира "Адевърул".

Друг аргумент, може би по-справедлив, е степента, в която заплатите на висшите чиновници отговарят на икономическия капацитет на страната, която ръководят да генерира просперитет за всички граждани, не само за елита, посочва вестникът.

Бюджетът на червено

Междувременно в. "Сега" пише днес, че доброто изпълнение на приходите е успокоило министрите у нас и е довело до разпускане на кесията на разходите. Това е довело държавният бюджет през юни да излезе на червено с 51.8 млн. лв.

Сметките показват, че минусът идва основно от напредналите разходи за заплати. Към края на юни общо разходите по държавния бюджет възлизат на 46.6% от планираното. Специално харчовете за заплати обаче са минали прага от 50% (51.2%), а при осигуровките са достигнати 52.9% от плана. Ако това изпреварващо харчене за заплати и осигуровки не се бе случило, бюджетът щеше да е изразходвал около 140 млн. лв. по-малко - достатъчно, за да излезе на излишък, отбелязва вестникът.