Причината за финансовите затруднения на терористичната групировка са водените от САЩ въздушни удари, които значително са намалили приходите на ИД от петрол, заяви на конференция в Лондон Даниъл Глейзър - американски помощник-министър на финансите, цитиран от Ройтерс и btvnovinite.

По думите му въздушните нападения са нанесли удар на способностите на групировката да добива, рафинира и пренася петрол от контролираните от нея територии в Ирак и Сирия.

"Ако се вгледаме в трудностите, които знаем, че изпитват, по отношение на транспорта, по отношение на добива, мисля, че спокойно можем да кажем, че те вече не могат да правят пари, както преди", каза той.

Глейзър добави, че "Ислямска държава" е "намалила заплатите на бойците си в Ракка с до 50%".

Канада прекратява участието си в ударите в Ирак и Сирия

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви днес, че страната му ще изтегли шестте си самолета, които участваха във въздушните удари над Ирак и Сирия, с което ще приключи предизвикалото доста спорове канадско бойно участие в битката срещу "Ислямска държава", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Официално канадската бойна въздушна мисия ще приключи на 22 февруари. Отава обаче ще остави в региона два разузнавателни самолета, както и самолет за презареждане с гориво във въздуха.

Тя ще увеличи тройно и броя на военните си инструктори, които обучават кюрдските войници в Северен Ирак. В момента канадските инструктори са 70, а ще достигнат 200 според правителството.

"При всяка подобна мисия се налага да се прави избор. Ние не можем да си позволим да правим всичко. В решението си се ръководихме от желанието да помогнем на региона по най-добрия и най-правилен начин", каза Трюдо на пресконференция в Отава днес.