Президентът на синдиката Пламен Димитров обяви, че ще се водят разговори за повишаване на минималното трудово възнаграждение в страната с 50 лв., предаде БГНЕС.
По този начин минималната заплата ще стане 290 лв. и ще може поне да покрие истинския праг на бедност (250 лв. според КНСБ, а според правителството - 211 лв. - бел.ред.), изтъкна Димитров. Още повече, че средното равнище на инфлацията у нас по данни на КНСБ е достигнала 6.4%, допълни той.

Оказва се, че въпреки отчетените ръстове в промишлеността, реалната средна заплата не нараства, а дори намалява на места, обявиха от КНСБ. В 87% от стопанските субекти в страната нямат промяна на средната заплата. През септември със замразени заплати са били близо 1.8 млн. души. Около 630 хил. души са с доходи до 400 лв. В останалите 13% заплатите са над 1000 лв. Нови работни места обаче не се откриват почти никъде.

Има "драматичен спад на работните места – такова нещо ние не помним от началото на прехода", коментира Пламен Димитров.  Той изтъкна, че от  началото на кризата общият спад на заетите в България е 313 хиляди. От тях новорегистрираните безработни са 120 хиляди. Останалите са или обезкуражени, или са емигрирали.

Има тревожно увеличение на цените на основни хранителни стоки – хляб и зърнени храни, мляко и млечни продукти, животински и растителни масла, каза още  президентът на КНСБ във връзка с анализ на синдиката за ценовото равнище и доходите през последното тримесечие на миналата година.
Хранителните стоки са поскъпнали за една година средно с 8,1%, съобщи директорът на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ Любен Томев. Хлябът е поскъпнал с 6,4%, брашното - с 25,2%, млякото и млечните продукти - с 11,8%, краве сиренето - с 19%, а пресните и киселите млека - с 11%. 
Животински и растителни масла са поскъпнали с 34,1% за година, като при олиото ръстът е 42,2%, а при кравето масло 17,9%.
Зеленчуците са поскъпнали с над 12,1% за година.
При нехранитените стоки увеличението на годишна база е 4,8%, като то е най-драстично при тютюневите изделия - с 36,2%.
Трайно е покачването и на разходите, свързани с поддържането на жилища, осветление и отопление, отчитат още от КНСБ. Разходите за наеми са нараснали със 7%, за осветление, отопление и енергия - с 10,5%.
Съществено покачване на цените има и при горивата - с 21 на сто годишно, сочат данните на КНСБ.
Издръжката на човек от четиричленно домакинство пък е 511,25 лв., а за да живее нормално семейство от двама възрастни с две деца, са му необходими 2045 лева.