Това каза в Русе в отговор на журналистически въпрос министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Бюджет 2017 с дефицит, клонящ към нула >>>

Министърът коментира и увеличението на минималната работна заплата - от 420 на 460 лева, от 1 януари 2017 година. По думите му това е било заложено още в края на 2014 г. в тригодишната бюджетна прогноза.

Докато не се постигне взаимноприемлив механизъм за формиране на минимална работна заплата между работодатели и синдикати, правителството ще продължи да изпълнява предварително набелязаните си стратегии.

Според министъра, ако работодателите са смятали, че темповете на нарастване на минималната работна заплата, предложени в 2014 г., са много бързи, е можело този дебат да започне още тогава.

"Продължавам да смятам, че подобно нарастване на минималната работна заплата няма да окаже сериозен натиск върху пазара на труда. Върху пазара на труда в момента оказва натиск липсата на квалифицирана работна ръка", заяви Горанов.

Той обясни, че трябва да се мисли за доходите. По думите му, ако не се създадат условия те да нарастват изпреварващо, има риск качеството на работната сила в България да се влошава постоянно и младите хора, завършващи висше образование, да напускат страната, търсейки по-добра реализация. Това допълнително предрешава и лошата демографска ситуация.

Горанов обясни, че в сряда ще бъде разпратен проектобюджетът за следващата година до социалните партньори.

"В него ще настоявам да стои, така е направена и сметката, увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2017 година", заяви министърът.