Вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков заяви на пресконференция, че КНСБ ще настоява за такъв вариант, ако бъде отхвърлена възможността да се приложи необлагаем минимум.

"В последния момент преди приемането на сегашния бюджет успяхме да издействаме промяна в данъчното законодателство заплатите до минималната работна заплата да са освободени от данъци", припомни Ненков и допълни, че данъкът, който хората с такива заплати плащат, ще бъде възстановен през 2015 г.

Сегашните управляващи въведоха система, при която платеният данък върху минималната заплата се връща на данъкоплатците.
"С това се обезсмислят всякакви по-нататъшни данъчни преференции", каза в началото на годината премиерът (сега в оставка) Пламен Орешарски.

"КНСБ ще настоява и минималната заплата през 2015 г. да бъде 400 лева",
половината от средната, която е около 800 лв. към момента, каза още Ненков.

Разчетите на синдиката показват, че за бюджетната сфера увеличението на работната заплата трябва да е около 15%.

КНСБ ще продължат и темата за препоръчителни индекси на нарастване на заплатата в реалния сектор.
Ненков се обяви и за заплащане във фирмите, което максимално да отчита приноса на работниците и служителите.

КНСБ ще направи и предложения за защита на изплащането на работната заплата, както и премахване на квотите до 240 милиона лева за ваучерите за храна.

Темпът на нарастване на ниските заплати изостава от този при високоплатените работници, е един от изводите в анализ на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот.
Наблюдението е за второто тримесечие на 2014 г.

Продължава да се задълбочава диференциацията между най-ниската (406 лева) и най-високата заплата, достигайки до 5,7 пъти. През същия период на миналата година това съотношение е било 5,5 пъти.

На минимална заплата при пълно работно време през първото тримесечие на 2014 г. са наети 242 093 души, или 10,9 на сто от всички наети. Наблюдава се и нарастване на броя на наетите на минимална заплата спрямо същия период на миналата година.

В края на юни стойността на необходимата издръжка за живот на човек от четиричленно домакинство е 559.95 лв.

Границата на бедност през второто тримесечие на 2014 г. (базирана на потребителската кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическото оцеляване) е 211,32 лв. и отчита тримесечно намаление с 1,1 на сто, а на годишна база с 1,2 на сто. Под прага на бедност у нас са 23,2 на сто от домакинствата, което е 1,670 млн. души, като в сравнение със същия период на 2013 г. броят на хората под прага на бедност се увеличава с около 58 000 души.

От КНСБ коментираха, че увеличението е заради намаляването на обезщетенията за безработица и социалните помощи.