Това съобщи главният изпълнителен директор на руската компания Игор Сечин, цитиран от ТАСС.

Всеки член на Съвета на директорите получава по 500 000 долара годишно, а председателят взима още 50 000 долара допълнително. Подобни са и сумите, които получават на същите позиции работещите в "Газпром" висши мениджъри. Заплащането на Алексей Милер например официално е 551 000 долара годишно, но без бонусите в края на годината.

Сумата не е най-високото заплащане на висш мениджър в Русия. например, шефът на "Уралкалий" Сергей Чемезов получава 1 милион долара официално за година. А председателят на съвета на директорите на "Норникел" взима по 1.12 милиона долара годишно.

Отказът на Шрьодер от възнаграждението не е свързан със санкциите срещу Русия. Според експерти, така бившият канцлер не иска да дава повод на германски политици да го критикуват, че получава пари от Русия. Известно е и негативното мнение на Ангела Меркел при заемането на поста в "Роснефт" от Шрьодер.

Но въпреки това той не се е отказал от парите, които взима като председател на Съвета на директорите на компанията, която строи "Северен поток-2" - Nord Stream AG.