Групата е заплашвала и оказвала натиск на лица за присвояване на имуществото им, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Задържан е тарторът на групата - 53-годишният адвокат, и членовете й - четирима души на  възраст между 28 и 51 г. Установено е, че те са действали от близо година. Те отправяли заплахи за убийство на двама прокурори от Окръжна и Районна прокуратура – Плевен. Бандата е оказвала натиск и на плевенчани, за да присвои тяхното имущество.

По-късно от прокуратурата в Плевен съобщиха, че срещу задържания адвокат, който се казва Диян Мичев, вече са внесени три обвинителни акта и се води едно досъдебно производство. Преди време юристът е бил задържан и за измама. По едно от делата, в които му е повдигнато обвинение за документно престъпление, първото съдебно заседание се е състояло на 10 ноември, уточни пред БТА наблюдаващият прокурор Диана Маркова. Тя е внесла в съда обвинителен акт и по второ дело - за измама.
Тъй като съдиите в Плевен са си направили отвод, делото е разпределено в Районния съд във Велико Търново и е насрочено за 20 януари. Маркова работи и по досъдебно производство срещу Мичев за склоняване към лъжесвидетелстване.
Прокурорът от Окръжната прокуратура Искра Ганева пък е внесла в съда обвинение срещу същия адвокат за изнудване и делото е гледано на няколко заседания.

От МВР уточниха още, че и петимата арестувани са криминално проявени, регистрирани в полицията за разпространение на наркотици, измами, кражби, изнудване, обсебване, фалшификации, използване на неистински документи, лъжесвидетелстване и унищожаване на имущество.

В хода на операцията са претърсени осем адреса в Плевен, село Гривица,  Кнежа и Червен бряг. Оттам са иззети незаконно притежавана пушка и боеприпаси, открити са три компютърни конфигурации, мобилни телефони и документи, доказващи престъпната дейност на петимата. Засега те са задържани за 24 часа.