Това съобщи агенция Йонхап, като цитира севернокорейската агенция КЦТА.

"Ако САЩ дръзнат да проявят и най-малък признак, че се опитват да свалят върховното ни ръководство, ще нанесем безпощаден удар в сърцето на САЩ с могъщия си ядрен чук", заяви говорител на външното министерство в Пхенян, , цитиран от ДПА и БТА.

Смята се, че тази заплаха е реакция на изказване на шефа на ЦРУ Майк Помпейо, който намекнал за смяна на режима на форум миналата седмица. Според свидетели Помпейо казал, че най-важното нещо, което могат да предприемат САЩ, е да "направят разграничение между ядрен капацитет и човек с намерение да използва ядрено оръжие и да ги разделят".

Изказването на Помпейо "премина границата и сега стана ясно, че крайната цел на правителството на Тръмп е смяна на режима", каза говорителят на севернокорейското външно министерство.

"Ако върховното достойнство на КНДР е застрашено, трябва превантивно да се унищожат страните и хората, които са замесени пряко или косвено в това чрез мобилизиране на всякакви средства за удар, включително ядрен", добави говорителят.

От началото на миналата година Северна Корея тества две ядрени бомби и различни ракети. На 4 юли тя изпробва междуконтинентална балистична ракета. Според анализатори това я я е доближило допълнително към способността да изстреля ракета, която може да удари САЩ.

На въпрос може ли кризата на Корейския полуостров да се реши със смяна на режима в Пхенян, руският външен министър Сергей Лавров вече отговори, че Русия не вярва в смяната на режими където и да било.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие с голямо мнозинство законопроекта за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея.

Пожелали анонимност източници от американските разузнавателни служби заявиха, че Северна Корея скоро може да извърши ракетно изпитание. По думите им е забелязана засилена активност на територията на обект в западния севернокорейски град Кхусон, наподобяваща подготовка за такова действие.

Според вестник "Вашингтон пост" американските специални служби са преразгледали становището си и вече смятат, че Пхенян може да приеме на въоръжение междуконтинентална балистична ракета още догодина.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Вашингтон и Пекин са постигнали напредък в преговорите си за налагане на нови санкции срещу Северна Корея заради последното й ракетно изпитание. "Истинското изпитание" за това ще бъде Русия, каза още тя.