Към 18.50 ч. на 14 февруари на домашния телефон на възрастната жена се обадил неизвестен, който се представил за инспектор Христов от криминална полиция. Той предупредил, че скоро ще получи обаждане от телефонен измамник, който ще й поиска пари.

Мнимият инспектор поискал жената да изхвърли всичките си спестявания през прозореца, за да може измамникът да ги вземе и полицията да го задържи. Той обещал, че веднага ще върне сумата, след като "акцията приключи".

"Полицаят" казал да не излиза на терасата и да не се показва, защото може "да има престрелка при залавянето на измамника".

След като затворила телефона, се обадил друг човек, който започнал да я заплашва. Той казал, че чака под терасата й и поискал да му хвърли спестяванията си.

Жената събрала 11 360 лева, три златни пръстена, едно златно ланче и четири златни парички и ги хвърлила в торбичка от балкона. След това получила обаждане от "инспектор Христов", че за приключването на акцията трябват още пари.

На следващия ден - 15 февруари, тя отишла в банка и изтеглила всичките си спестявания - 23 500 лв.

След уговорка с "инспектора" ги оставила до контейнер в близост до дома си на улица "Веренишка" в Монтана. След като няколко часа не получила ново обаждане за връщане на сумите и златото, тя се обадила в полицията и разбрала, че няма никаква акция и е измамена.

През последния месец в Монтанско станаха над 20 подобни измами, припомня БТА. В един от случаите жертва даде 22 000 лева и много златни бижута, в друг - 20 000 лева, няколко души пък бяха излъгани с по 6000-7000 лв. Последният случай обаче е своеобразен рекорд.

Още миналата есен полицията в Монтана напечата и разпространи листовки с указания как хората да се пазят от телефонни измамници. Въпреки това, измамите не спират. Много от потърпевшите дори не звънят в полицията, след като разберат, че са измамени, обявиха от дирекцията в Монтана. Напоследък в мрежите на измамниците се оплитат не само възрастни хора, а и такива на средна възраст.

Затвор за един от мошениците

Междувременно беше съобщено, че телефонен измамник от Ветово ще изтърпи ефективна присъда - 2 години "лишаване от свобода" при първоначално строг режим. Районният съд в Генерал Тошево одобри постигнатото споразумение между обвинението и подсъдимия Николай Атанасов, на 43 г., съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Мъжът, който е опасен рецидивист, е предаден на съд за две телефонни измами, извършени на 24 януари в Генерал Тошево. Атанасов се представял като "Бонев от криминалната полиция" и така успял да заблуди потърпевшите. По този начин той взел от 67-годишна жена 12 462 лева, 19 грама златни накити, 100 евро, 50 британски лири, а от неин съгражданин - 300 лв.
Парите обаче са върнати на потърпевшите.

76-годишна даде над 40 000 лева на мним полицай