Обръщам се към Европа, която ни размахва пръст. Целият свят наблюдава това, което се случва. Турция не е страна, която може да бъде унижавана, чиито министри може да бъдат гонени и чиито граждани може да бъдат влачени по земята.

Това каза турският президент Реджеп Ердоган, цитиран и от световните агенции и БТА.

Думите му са по повод проблемите, възникнали във връзка с отменени прояви на турски министри в Холандия.

Ако продължите да действате по този начин, утре нито един европеец, нито един човек от Запада няма да може да се движи безопасно по улиците, заяви турският президент.

Призоваваме Европа да зачита демокрацията, правата и свободите на човека, каза още той.

Преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че днешната "фашистка, жестока" Европа напомня на времето преди Втората световна война. Ердоган изтъкна, че ще обсъжда отношенията си с Европа след референдума на 16 април и тогава ще бъде направено това, което е необходимо.

Ердоган посочи, че Турция повече не може да бъде заплашвана от Европа с процеса за членство в ЕС и със споразумението за мигрантите, като подчерта, че този период е "приключил".

Турция попадна във вихъра на дипломатически скандал с Германия и Холандия, след като властите на двете европейски държави отмениха изяви на политици на Анкара, агитиращи в полза на планираните конституционни промени.