Севернокорейската официална информационна агенция КЦТА, цитирана от Гардиън, е предала думите на висш чиновник от външното министерство на страната, който е заявил, че поддръжката на австралийския премиер Майкъл Търнбул за "американските империалисти", както и участието на австралийски военни части в ученията в Южна Корея, "отваря вратата за адекватни ответни мерки" от севернокорейска страна.

Търнбул наскоро заяви, че нападение срещу САЩ от режима на Северна Корея ще активира действието на Договора за обща сигурност, подписан от САЩ, Нова Зеландия и Австралия през 1951 година.

"Това е самоубийствен акт, който ще предизвика катастрофа и доказва липсата на политическа зрялост и здрав разум (у австралийския премиер)", според севернокорейската агенция.

Това е първата директна заплаха от страна на официоза. според когото "австралийската страна не си е научила уроците от историята, когато сляпото следване на американските агресори по време на Корейската война и Виетнамската авантюра донесе само срам и позор и много мъртви войници за австралийците".

Американци верни на Ким

Междувременно, по информация на АФП, в Пхенян е починал американски дезертьор, който е избягал в Пхенян преди повече от 50 години.

Джеймс Джоузеф Дреснок е един от малкото американци, избягали в Северна Корея след Корейската война 1950-1953 година.

Той е дезертирал и е преминал демилитаризираната зона, деляща двете части на полуострова през 1962 година.

Тед и Джеймс, синовете на Дреснок, са се появили на видео, излъчено от севернокорейския пропаганден сайт Уриминзокири.

Облечени в униформи на севернокорейската армия те са носели баджове на предишните корейски комунистически лидери Ким Ир Сен и Ким Чен Ир и са потвърдили, че баща им е починал в края на миналата година на 74 годишна възраст от инсулт.

Според тях, в предсмъртните си мигове той е потвърдил лоялността си към "великия лидер Ким Чен Ун" и ги е заклел също да му останат завинаги верни.