Днес Ченалова дойде във Висшия съдебен съвет, за да бъде изслушана за публикуваните скандални записи по така наречения "Яневагейт". 

Като пример за натиск от Янева Ченалова посочи търговски процес, по който имало указания от главният прокурор и "по което имаше намеса на един посланик", предаде БТА. Тя заяви, че Сотир Цацаров и Янева били "близки" и той я извикал, за да й даде "инструкции" по висящо дело, .

Тя обаче уточни, че не става дума за процеса "Белведере", по който срещу Ченалова бе повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, след като френският първи дипломат Ксавие дьо Кабан я нарече "гнила ябълка" на съдебната система.

Делото все още не е приключило, аз не изпълних указанията на главния прокурор и и го реших по друг начин, подчерта Ченалова.

"Позволих да бъда използвана. И не съм единственият съдия, на който Янева е казвала: "виж как ще се реши това дело", "внимавай как ще се реши", каза още тя.

Но уточни, че този тип влияние е оказван върху малка група съдии - само които били близки с Янева, защото останалите изобщо не говорели с нея.

Ченалова подчерта, че сред тези процеси не били също "Октопод" и "Соло", по които тя беше съдия. Това ставало по търговски дела, но не по всички можело да се направи нещо. Ченалова допълни, че в тези случаи съдията нищо не получавал и не винаги това се случвало на четири очи.

"Хората се страхуват да говорят. Това, което аз правя, създава опасност за мен. Виждам пред дома си пловдивски автомобили с черни стъкла, които досега не са спирали там", разказа тя и ги описа като "баничарки", но допусна, че това може да звучи и параноично.

Румяна Ченалова потвърди пред съдебните кадровици думите си от интервю пред сайта "Биволъ", че Владимира Янева й е предлагала пари, за да не застава срещу главния прокурор.

"Не останах с впечатлението, че ми предлага тези пари, за да ми помогне, защото съм била без заплата. Тя ме предупреди да не говоря срещу главния прокурор, за да нямам неприятности. Аз съм казвала, че не харесвам някои методи в работата на прокуратурата и главния прокурор. Това беше предупреждение", добави вече бившата съдийка.

Вероятно Янева се притесняваше за себе си, а и има още обстоятелства, за които все още не съм говорила, допълни Ченалова.

Тя описа как отказала парите, но въпреки това Янева и съпругът й, с когото дошли в дома й, ги оставили на спалнята. Когато мъжът на Ченалова видял това, опаковали парите в торбичка и ги върнали на Янева, без дори да се интересуват колко са.

Румяна Ченалова обясни, че не е казвала досега това в прокуратурата, защото не вярва, че би имало последици. Опитвала се да каже доста неща на ВСС с определени сигнали, но никой не я чул.

Тя изтъкна, че все още няма представа кой може да е направил записите и поясни, че с Янева са говорили на много места.

По-рано днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова президента да инициира създаването на независим орган, който да провери всички факти около скандалните записи. Според него няма как прокуратурата да извърши независима проверка, при положение, че името на самия главен прокурор е намесено по един или друг начин.

Междувременно се стигна до размяна на писма между Сотир Цацаров и Европейската комисия. Дотам се стигна, след като Mediapool публикува отговор на свое запитване от представител на ЕК, в който се казва:
"Независима проверка може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса".

Това доведе до коментари, че от Брюксел искат отстраняването на главния прокурор.
От държавното обвинение обаче обявиха, че след лично запитване от представителството на комисията в България са го уверили, че тези медийни публикации са некоректни.