Министърът критикува медиите, че разпространяват "лъжи и инсинуации" за това какво е излязло наяве от нея, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Известният с прямотата си Варуфакис заяви пред "Ню Йорк таймс мегъзин", че е направил запис на конфиденциалната среща в Рига, с което си навлече критики, че подкопава усилията на Гърция да договори отпускане на финансова помощ от кредиторите й.

"При липсата на протоколи (от заседания), аз често си записвам моите изказвания и отговори на мобилния телефон, особено когато импровизирам", посочи Варуфакис в своя блог и пред Би Би Си, като допълни, че използва записите, за да се подготви за брифингите на правителството.

Откакто пое поста министър на финансите на Гърция през януари, Варуфакис дразни много от колегите си от еврозоната със своя дързък стил и остри забележки срещу кредиторите в момент, когато Гърция се нуждае от тяхната помощ, за да избегне банкрут, отбелязва Ройтерс.

Правилата на Еврогрупата не забраняват изрично на участниците да записват разговорите стига съдържанието им да остане поверително.

Признанието на Варуфакис обаче предизвика критики от гръцки медии и от опозицията, които посочиха, че тайното записване на колегите му може да подкопае усилията на Гърция да договори споразумение, посочва агенцията.

Анализатор в гръцкия вестник "Елефтерос типос" написа: "Всички трябва да ни е грижа, че финансовият министър на страната, в най-критичния момент, безсрамно заявява, че е записал тайно всички разговори и дискусии на последната Еврогрупа в Рига, която бе неговото Ватерло".

Наблюдатели на срещата в латвийската столица казаха, че Варуфакис е изглеждал изолиран и отбелязаха, че не е присъствал на вечерята на министрите.