Той изрази увереност, че неговите сили ще постигнат победа във втория по големина град на Ирак, съобщиха Франс прес и Ройтерс. Гласът на Багдади се чува в звуков запис, разпространен от близката до ИДИЛ медия "Ал Фуркан".

Записът излиза, след като иракската армия достигна Мосул, където ал Багдади провъзгласи „халифат" преди две години.

„Тази тотална война и великия джихад, които води Ислямска държава днес само увеличават нашето твърдо вярване, по божията воля, и нашета прогноза, че това е прелюдия към победа“, казва джихадистът, цитиран от "Фокус".

Той призовава населението на област Нинава (Ниневия), чиято столица е Мосул, да се борят с „враговете на Аллах“, а бойците-самоубийци да „превърнат нощите на неверниците в ден, да донесат хаос с земите им и да накарат кръвта им да тече като реки“.

Шефът на джихадистите призова бойците си да устоят пред  иракските сили, които се готвят да заемат Мосул. Но той не споменава града изрично.

"Не отстъпвайте. Да браните с чест позициите си е хиляда пъти по-добре от това да се оттеглите позорно", казва гласът в записа.

Това е първото обръщение на водача на терористичната групировка от над една година. В предишното Багдади призоваваше за нападения против Саудитска Арабия – негова предпочитана мишена - и против Турция.

Багдади е в Мосул?

Слуховете за здравето и придвижването на водача на иракските джихадисти изобилстват; тези дни се дочу дори, че бил в самия Мосул. Това е заявил вчера и висш кюрдски служител в Ирак, цитиран от "Индепендънт".

"Багдади е там (в Мосул) и ако бъде убит, това ще означава срив на цялата система (на ИДИЛ)", е казал за британския всекидневник Фуад Хюсеин, началник на кабинета на президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани.

"Ислямска държава" ще трябва насред битката да избира нов халиф, но никой наследник няма да и властта и престижа на Багдади, е пояснил Хюсеин.

От друга страна присъствието на Багдади в Мосул може да усложни и продължи битката за града, тъй като оцелелите джихадисти ще се сражават до смърт, за да го защитят.

Хюсеин е казал: "Очевидно, че те ще загубят, но не и след колко време това ще се случи".

Според него кюрдските бойци пешмерга са били впечатлени от неимоверния брой тунели, който от ИДИЛ са изкопали, за да осигурят укрития в селата около Мосул.