На записа, бившият военен фотограф и кореспондент на вестниците "Сънди таймс, "Сън" и "Сънди телеграф" критикува действията на Запада за разрешаване на конфликта в Ирак, съобщиха западните медии, цитирани от БТА.

"За съжаление, Барак Обама избра най-предсказуемия път за разрешаване на конфликта. Въздушните удари няма да помогнат на страните от Запада да превземат и задържат обектите и районите, които са им нужни. За това е необходима обучена и дисциплинирана войска, но нито иракската армия, нито сирийските бунтовници са такива", казва журналистът.

Преди десетина дни в друг видеозапис Кантли констатира, че е изоставен от британското правителство и съдбата му е в ръцете на "Ислямска държава". Той казва още, че в поредица от видеоклипове ще се опита да разкрие "манипулациите" на западните медии и да покаже истината за "Ислямска държава".

Според анализатори обаче и в двата записа брадата на заложника е еднакво дълга и декорът не е претърпял промяна. Това поражда съмнения, че е възможно те са направени в един и същи ден.

45-годишният журналист бе отвлечен при пристигането си в Сирия през ноември 2012 г. 

Междувременно, самолети на международната коалиция нанесоха нова серия въздушни удари. Тяхната цел бяха няколко рафинерии в Североизточна Сирия.
По данни на арабски медии, от началото на бомбардировките са убити 211 ислямисти, но са загинали и 22-ма мирни граждани.

ЮНЕСКО: Ислямска държава унищожава исторически обекти

"Ислямска държава" унищожава исторически обекти в Ирак и Сирия и продава антики, за да се финансира, констатираха експерти и дипломати по време на среща в ЮНЕСКО, предаде АФП.

На срещата генералният секретар на организацията Ирина Бокова заяви, че ЮНЕСКО е предупредил страните по света и основните музеи по света за възможна поява на откраднати артефакти от джихадистите.

ЮНЕСКО освен това е призовал Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, забраняваща продажбата на всякакви предмети, свързани с културното наследство на Ирак и на Сирия.

"ЮНЕСКО е споделил информации и координати с генералните щабове на страните, извършващи удари в двете държави, за да избегнат те бомбардировки на исторически обекти", посочи Бокова.

В Ирак обаче ИД е превзел множество дворци и обекти и ги е превърнал в свои бази, посочва Франс прес.