Това пише британският вестник "Дейли мейл", цитирайки Бутайна Шабаан, говорителка на сирийския президент Башар Асад, предаде БГНЕС.

Според Шабаан ООН е разполагала с информация, че журналистът, заловен през 2012 г. в Сирия от групировката "Ислямска държава" (ИД), е бил екзекутиран през 2013 г.

Първоначално той е бил пленен от бунтовници от Свободната сирийска армия (ССА), които малко по-късно го продали на джихадистите от ИД.

"Тези данни са в ООН и вие можете да ги проверите", цитира вестникът думите на Бутайна Шабаан.

"Ислямска държава не е нищо друго, освен разклонение на ССА и тази връзка е закономерно следствие от всичко, което става в Сирия още от първите дни", подчерта говорителката на Асад, цитирана от "Дейли мейл".

Твърденията обаче противоречат на датския журналист Даниел Отосен, държан 13 месеца в плен с Фоули. Отосен бе освободен през юни.
Френският заложник Никола Ено, отвлечен през юни 2013 г. в Сирия, също обясни, че седем месеца бил в плен с Фоули.

Експерт по видеозаписите, нает от в. „Таймс“, заяви, че според него кадрите са „инсценирани“, като самата екзекуция станала след спирането на камерата.

Преди дни се появи съобщение, че ислямистите са искали от семейството на журналиста 100 милиона евро (132,5 милиона долара) откуп.

Британските тайни служби МИ-5 и МИ-6 идентифицираха британския джихадист, заподозрян в жестокото убийство.
Главен заподозрян е 23-годишният Абдел-Маджид Абдел Бари, съобщи в. "Сънди таймс".

Миналата година той напуснал луксозната си семейна къща за 1, 2 млн. евро в Източен Лондон и вероятно заминал за Ирак.
Неотдавна публикувал в Twitter снимка, на която държи отрязана глава.

Германското правителство заяви междувременно, че не е плащало откуп за освобождаването на 27-годишен германец, взет за заложник от "Ислямска държава" в Сирия.

Анкета: Трябва ли да има международен отговор на Ислямска държава?