Гореща вълна заля западната част на континента тези дни. Тя е предизвикана от движещ се от Тунис до северната част на Скандинавието тропичен въздушен поток.

Следвайки посоката на движение на въздушните маси в този тип вихри, по западната му периферия на север от Африка се издигат горещи въздушни маси.

Вижте снимки>>

В момента те са обхванали цяла Испания, почти цяла Франция и части от Бенелюкс и Великобритания.

Белгия отчита невиждани от над 100 години жеги

Белгия е в капана на незапомнена жега. В страната в последните дни бяха измерени температури над 34 градуса по Целзий.

Високите температури стават повод и за закъснения на влаковете, тъй като релсите се огъват. Специалисти отбелязват, че температурата на повърхността на релсовия път достига 50-70 градуса. Така на всеки 100 метра железен път се наблюдава разширение от седем сантиметра. Прегряват и кутиите за електронен контрол на скоростта на влаковете.

Времето вчера стана повод за пожар на гарата в столичното предградие Вилворд.

Синоптиците посочват, че измерената вчера температура от 34,4 градуса по Целзий е най-високата, отчитана в страната от 1901 г. насам. Днес температурите са още по-високи, а синоптиците предупреждават за задържане на жегата, но и за наближаването на бури. 

Температурите във Франция, Великобритания и Испания също достигнаха пикови нива

В Париж термометрите вчера отчетоха 39,7 градуса. Това е най-високата юлска температура във френската столица от 1947 г.

"Оранжева тревога" е обявена в 47 департамента от общо 95 на европейската територия на Франция, съобщава БТА. Десетки хиляди французи останаха часове без ток.

В Париж бяха отворени специални зали с климатична инсталация за страдащи от жегата. Френските метеоролози очакват горещините да се задържат до следващата седмица.

Горещините не подминаха и Великобритания. В Лондон вчера беше регистриран абсолютен рекорд от 36,7 градуса на летище "Хийтроу".

Горещата вълна е в апогея си и в Испания. В южния град Кордоба бе отчетена температура от 44 градуса. От петък в Испания е очакван нов горещ фронт, който ще продължи поне девет дни и ще обхване и други европейски страни.

В следващите дни, с бавното преместване на гребена на изток, те ще проникнат и в Швейцария и Централна Европа.

Горещото време в Западна Европа ще продължи до средата на следващата седмица.

България - по-хладен въздух

Нашата страна също е под влиянието на този гребен, но засега - в обратна посока: от север и североизток към източната част на Балканите се спуска по-хладен въздух от североизточните части на континента. На това дължим и малко по-ниските от обичайните температури и относително нестабилната атмосфера в западната половина на страната.

Следете прогнозата >>