Франция

Нова снежна буря остави без ток около 200 000 домакинства в Северна Франция, включително 30 000 в парижкия район, съобщи днес френската електроснабдителна компания Енедис (Enedis), цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

Ветровете на бурята "Елинор" достигнаха скорост от 140 километра в час. В социалните медии се появиха снимки на потрошени автомобили, преобърнати скелета и изкоренени дървета.

Около 2000 души са ангажирани с възстановяването на доставките на тока в 49 френски департамента.

Най-сериозно засегната е Нормандия, посочи "Енедис", която е подразделение на държавния енергиен гигант Е Де Еф (EDF).

Ветрове със скорост до 117 километра в час засегнаха най-голямото парижко летище "Шарл де Гол". Летищните власти посочиха, че графика на полетите е нарушен, като има леки закъснения заради предпазните мерки, които се взимат, за да се качат безопасно пътниците на самолетите.

Айфеловата кула бе затворена днес за посетители заради силните ветрове.

На 1 януари снежната буря "Кармен", бушувала в Западна Франция, остави временно без електричество около 40 000 домакинства в областта Бретан, припомня Ройтерс.

"Елинор" е четвъртата буря, която връхлита Франция от началото на декември, след Ана Бруно и Кармен, припомня пък АФП

Белгия

"Елинор" премина тази нощ над Белгия и причини материални щети, съобщиха местни медии.

Скоростта на вятъра е достигала 110 км/ч, със силни пориви и проливен дъжд. Щормът не е засегнал работата на летището в Брюксел, показва справка в сайта на аерогарата.

Според местни хора това е била най-силната буря, която помнят. Съобщава се за изкоренени дървета и за клони, паднали върху автомобили, за множество наводнени приземни помещения и отнесени покриви, за селища без ток.

Няма данни за пострадали хора. Преди седмица буря удари белгийското крайбрежие при Нюпорт, където възрастен човек загина при падането на строителен кран, а три етажа от жилищна сграда бяха разрушени.

Холандия

Около 200 самолетни полета в Холандия бяха отменени, а влаковете се движат с по-ниска скорост, докато кралството се готви за първата голяма буря за годината, предаде ДПА.

Холандските власти и служители на железниците съобщиха, че в крайбрежните райони железопътните връзки са прекъснати. По крайбрежието е спрян и автомобилният трафик в района на диги и мостове.

Много полети на летище Схипхол бяха анулирани или отложени. Говорител на аерогарата съобщи, че тази сутрин авиокомпаниите са отменили 176 от предвидените общо 1200 пристигащи и заминаващи полети.

В очакване на триметрови приливни вълни е задействана холандската преградна система в Северно море за защита от наводнения. Това се случва за пръв път от 2014 г.

Великобритания и Ирландия

Силна буря връхлетя през нощта Великобритания и Ирландия, предаде Асошиейтед прес. Тя бе съпроводена от силни дъждове, градушка и мълнии, десетки хиляди домакинства в Ирландия и Великобритания останаха без ток, заради преобърнали се автомобили бяха затворени мостове и шосета.

Изключително високи приливни вълни предизвикаха частично срутване на пристанищна стена в графство Корнуол, Югозападна Великобритания.

Главната британска метеорологична служба заяви, че в графство Къмбрия, на 450 км северозападно от Лондон, поривите на вятъра достигнали тази сутрин, когато бурята била във върховата си точка, до около 160 км/ч. Синоптиците прогнозираха, че в течение на деня са възможни пориви от до около 130 км/ч.