Последната проверка на езерото "Сребърна", извършена на 23 февруари 2015 г., в изпълнение на заповед на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, е установила, че е преустановено изтичането на фекални води.

Това съобщиха за БТА от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

На 16 и 18 февруари 2015 г. са извършени проверки на състоянието на канализационната мрежа и на двете помпени станции.

Експертите са установили, че не е изпълнено предписанието за затваряне на саваците към Помпени станция -1, Помпена станция -2 и Помпена станция в Пречиствателната станция за отпадни води.

За неизпълнение на даденото предписание, е отправена покана към кмета на Община Силистра за съставяне на Акт за установяване на административно нарушение.

Няма мъртви екземпляри, замърсяването е локално и временно

При извършените проверки и огледа в резервата, експертите не са установили наличие на мъртви птици, риби, водни организми или визуална промяна във вида на езерото.

Замърсяването има локален характер, с временна продължителност на въздействие и ще се отстрани след изпълнение на дадените предписания, отбелязват специалистите.

Това се потвърждава и от резултатите на взетите за изследване четири водни проби - от попивната яма, от точката на изтичане на води от ямата във водата, от езерото и от мястото, където се осъществява годишният физико-химичен мониторинг.

Анализът показва, че пробите от езерото и от точката за мониторинг отговарят на нормите по изследваните показатели.

Пробите от попивната яма и от мястото на вливане показват, че има наличие на органично замърсяване, но то е по-ниско от нормите за заустване на отпадъчни води от канализационната мрежа без пречиствателна станция.

Състоянието на водите в езерото се следи чрез извършвания от Изпълнителната агенция по околна среда хидробиологичен и физико-химичен мониторинг, съобщиха още от МОСВ.