В медиите се посочва, че случаят е от 13.08.2017 г., а животните са собственост на мъж от село Кукорево, област Ямбол.

Проверката, която има срок за извършване от 30 дни, е възложена за извършване на ОД на МВР – Ямбол, РИОСВ – Стара Загора, Басейнова дирекция – Пловдив, Регионална ветеринарно-медицинска служба - Ямбол и Областна дирекция по безопасност на храните – Ямбол. Горепосочените институции трябва са съберат подробни сведения от страна на собственика на животните и други лица, имащи отношения по случая и да установи има ли пострадали други животни, които са консумирали вода от р. Тунджа.

Ще бъде изследвана водата и ще бъде установено представлява ли тя опасност за живота и здравето на хората или животните.

Ако се установи замърсяване, то ще бъде открит и източника за него. Предстои да бъдат взети и проби, които да установят и точната причина за смъртта на животните.

В хода на проверката, наблюдаващият прокурор ще прецени има ли данни за извършено престъпление от общ характер.

Според РИОСВ-Стара Загора, в землището на селото няма източници на отпадъчни води, които да заустват реката. За да се установи състоянието на водите, са взети две водни проби – първата от мястото на водопой на животните, а втората – на 1,5 км нагоре по течението на реката преди първата проба.

Преди дни три крави умряха след водопой в река Тунджа. Стопаните от селото предполагат, че причината за смъртта на животните е, че във водата е имало отровни вещества. Специалистите не отхвърлят обаче и вероятността за хранително отравяне.

Хората от селото казват, че реката често е замърсена. Преди две седмици рибари открили мъртва риба, но подаден сигнал за това няма.