Освобождаването на Саджида ар Ришауи трябва да стане до залез слънце днес, съобщиха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Вижте снимки >>>

В новото видео, публикувано в интернет тази нощ, отново звучи гласът на японския заложник Кенджи Гото, който съобщава исканията на джихадистите.

"Аз съм Кенджи Гото. Това е устно послание, което ми казаха да ви предам. Ако Саджида ар Ришави не се намира на турската граница, за да бъде заменена за моя живот, до четвъртък на залез слънце, йорданският пилот Муас ал Касасбех незабавно ще бъде убит".

Японското правителство анализира новия запис.

Йордания е готова да размени осъдената на смърт джихадистка Саджида ар Ришауи за двама заложници на "Ислямска държава", предаде вчера ДПА, като се позова на независим местен вестни - "Гад", който пък цитира официален източник. 

Японската телевизия "Фуджи Ти Ви" съобщи също вчера, че Япония е договорила с Йордания размяна на Саджида ар Ришауи срещу Кенджи Гото.

Стотици жени от Запада се присъединили към джихада

Поне 550 от приблизително трите хиляди души, тръгнали от западни страни, за да се присъединят към "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, са жени, съобщи вчера базиран в Лондон мозъчен тръст, цитиран от ДПА и БТА.

Институтът за стратегически диалог заяви, че те са отишли като съпруги, майки, учителки и медицински сестри, защото не им е било позволено да се включат в боевете.

Според мозъчния тръст, обявеният от "Ислямска държава" халифат е предоставил на тези жени "идеологически съвместим отдушник" и помага да се обясни защо този приток се различава от предишните миграционни тенденции, наблюдавани по време на конфликтите в Афганистан, Балканите, Сомалия и Ирак.