Двамата инженери - италианецът Франко Ламолинара и британецът Кристофър Макманъс, бяха отвлечени на 12 май 2011 г. в Североизточна Нигерия близо до границата с Нигер - държава, в която действа "Ал Кайда" в африканския Магреб. Днес стана ясно, че са отвлечени от терористичната организация „Боко Харам”.

Британският премиер Дейвид Камерън се е обадил днес по телефона на италианския си колега Марио Монти, за да го уведоми за "трагичния завършек" на операцията, се казва в декларация на италианското правителство.

Камерън лично е разпоредил спецакцията, след като получил информация за местонахождението на заложниците инженери и предупреждение, че животът им е в опасност.
"Бяха извършени приготовления за провеждането на операцията по спасяването на Крис и Франко. Заедно с нигерийското правителство, днес аз разреших тя да бъде осъществена с подкрепата на Обединеното кралство", каза той, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Камерън уточни, че двамата са били пленени от "терористи", които са отправили "много ясни заплахи, че ще ги убият".

Италиански политици обаче изразиха недоволство, че британският премиер Дейвид Камерън не се е консултирал с Италия преди да одобри предприемането на спасителната операция в Нигерия.
Камерън е длъжен да даде обяснения, защо е дал нареждане за предприемане на операцията без да се посъветва с италианската страна,  заяви депутатът от горната камара на италианския парламент Лучио Малан, цитиран от Би Би Си, на кочто се позова "Фокус".

Представителите на терористичната организация „Боко Харам”, отговорни за убийството на двамата заложници от Великобритания и Италия, са арестувани, съобщи президентът на Нигерия Гудлък Джонатан, цитиран от АФП, предаде "Фокус'. Президентът осъди убийството на двамата отвлечени чужденци в щата Сокото. Той подчерта, че извършителите на това престъпление ще понесат пълната тежест на закона.

На видео, получено от мавританската информационна агенция през декември, маскирани въоръжени мъже са заплашили да екзекутират британеца, ако техните искания не бъдат изпълнени.
Мавританската агенция твърдеше, че похитителите са част от нигерийска група, вдъхновена от "Ал Кайда".