Хадиджа Даре, която е родена в Луишам, в югоизточната част на британската столица, обяви в акаунта си в Twitter, че одобрява екзекуцията на Джеймс Фоули от организацията "Ислямска държава" (ИД) .

"Искам да бъда първата британка, която да убие американски или британски терорист", подчерта тя, визирайки пленници на джихадистите с тази националност, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Вчера стана ясно, че ИД са похитили четирима чужденци в северния сирийски град Алепо. Смята се, че държат в плен над 20 чужденци.

Хадиджа Даре е на 22 години и е женена за швед. Двойката заминала за Сирия през 2012 г., за да се присъедини към ислямистите от ИД. В редиците им съпругът на Даре е известен като Абу Бакр.

Неотдавна Хадиджа Даре предизвика скандал, когато качи в Twitter снимка на невръстното си дете да позира с автомат "Калашников".

Смята се, че Даре е приела исляма, когато е била още тийндейжърка.

В социалната мрежа тя призова младите лондончанки да дойдат в Сирия и да се присъединят към борбата на джихадистите.

Половината от около 500-те британци в редиците на ислямистки терористични групировки в Сирия, Ирак и Ливан, са бивши жители на Лондон, писа днес британският в. "Сън", цитиран от БТА.

Според изданието британските спецслужби са успели да установят самоличността на екзекутора на Джеймс Фоули. Те са разбрали кой стои зад прозвището Джон Бийтъл, който говори на характерния за жителите на Лондон диалект кокни, се казва в статията. Той е наречен "Джон" и е описан като водач на британска клетка джихадисти, известни като "Бийтълс".

"Сън" допълва, че той е приел исляма млад британец, който заедно с група радикални ислямисти от лондонския квартал "Тауър Хемлетс" заминал преди известно време за Сирия.