Предстои гласуването на законопроекта на първо четене в пленарна зала в сряда, 21 септември.

Проектът за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на НЕК към "Атамстройекспорт" за оборудването на на АЕЦ "Белене" беше одобрен от Министерски съвет, внесен в парламента днес и одобрен от комисиите на извънредно заседание.

Финансовата помощ, която ще е над 1,2 млрд. лв., ще дойде от фискалния резерв, където има над 14 млрд. лева.

"В законопроекта е записано, че държавата ще осигури помощ в рамките на задължението на НЕК, според присъденото от Арбитражния съд в Париж.
Точна сума обаче не е записана
. След като бъде получено одобрение от Брюксел за държавна помощ, към "Атомстройекспорт" ще бъдат платени 400 млн. евро (дължими до края на годината - б.р.). След преговори ще бъде преведена и останалата сума, но в момента държавата оспорва размера на лихвите", обясни енергийният министър Теменужка Петкова пред депутатите.

От Арбитража информирали, че намират основание за разглеждане на тази наша претенция. Ще я разгледат и се надяваме тази претенция да бъде уважена, добави министърът.

В по-ранно свое изказване Петкова каза, че с колко би могла да се намали сумата на лихвеното плащане ще посочи Международният арбитраж.

Към настоящия момент сумата, която по решението на арбитража, с начислените лихви, е в размер на 628 млн. евро. Лихвата, която тече на ден, е в размер на 324 хил. лева на ден. На всеки три дни НЕК генерира разход за лихви в размер на 1 млн. лв., обясни министърът на енергетиката.

Държавната помощ за плащането на АЕЦ "Белене" ще дойде от фискалния резерв, съобщи замeстник-финансовият министър Маринела Петрова, цитирана от БНР. Тя уточни, че парите са налични.
В резерва има над 14 млрд. лева.

Теменужка Петкова заяви пред депутатите, че има и голям риск "Атомстройекспорт" да продаде оборудването на АЕЦ „Белене“ на трета страна и да не получим никакъв актив, ако не платим навреме задълженията си. 

„Ако „Атомстройекспорт“ продаде оборудването на цена, която е доста под тази, която очакваме и би покрила съществена част от това наше задължение, то тогава съществува риск да минимизираме част от дълга, но огромната част от дълга да остане, като в резултат на това няма да имаме шанс да получим някакъв актив“, обясни тя.

"Плащайки дълга, ще придобием тези активи, заедно с площадката на АЕЦ „Белене“, която е лицензирана с документите, които имаме за разрешение по отношение на този проект, те не са никак малко и са много важни и съществени“, допълни Теменужка Петкова.

Вторият реактор е почти на 90% произведен според руската страна и според решението на Арбитража, каза преди седмица Петкова и допълни, че "трябва да отидем и да видим".

По днешните думи на министъра, ако "проведем успешна процедура и успеем да създадем необходимите условия за публичност и прозрачност на една такава сделка, тя ще бъде успешна“.

"Ще искаме да минимизираме всички евентуални щети, които биха могли да възникнат чрез възможността тези реактори да бъдат използвани по някакъв начин“, коментира още Теменужка Петкова и допълни:

"Обмисля се възможността този проект, след като е толкова добър, според мнението на колегите от БСП и на други енергийни експерти, и имаме нагласата проектът да бъде оформен като такъв, в рамките на наличното оборудване и наличната площадка, и лицензиите, и да бъде проведена една публична и прозрачна процедура. Ако има желаещи инвеститори, те да се явят и проектът да бъде развит по този начин“.

Надявам се НЕК и Министерство на енергетиката така да контролират процеса по изплащане на оборудването за АЕЦ „Белене“, че сумата да се върне, каза финансовият министър Владислав Горанов. Ние не плащаме глоба или санкция, ние плащаме за изработено оборудване, което е реален актив, добави той.